Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Nejlepším městem pro podnikání v Olomouckém kraji je opět Prostějov

Nejlepší podmínky podnikatelům v Olomouckém kraji nabízí Prostějov, za kterým následují města Zábřeh na Šumpersku a Litovel na Olomoucku. Vyplývá to z výsledků letošního výzkumu Město pro byznys. Prostějov byl nejlepším městem pro podnikání v kraji také v předchozích třech letech.

"Prostějov podnikatelsky těží z výborné dopravní dostupnosti, v rámci Olomouckého kraje vykazuje také vysoce nadprůměrný podíl podnikatelů na celkový počet obyvatel. V rámci regionu výrazně mladá populace města se rozšiřuje o další nově přistěhovalé, přičemž jejich přírůstek je v kraji jeden z nejvyšších, což svědčí o atraktivitě města," uvedl mluvčí výzkumu David Pavlát.

Prostějovská radnice si podle něj zakládá na dobrém nakládání s finančními prostředky a ze všech měst na Olomoucku vynakládá nejméně prostředků na dluhovou službu. "O to více peněz může věnovat na rozvoj bydlení, vzdělávání nebo třeba na sport. Podnikatele do města láká také nejnižší daň z nemovitosti," uvedl Pavlát.

Zábřeh může zájemce o podnikání podle něj přilákat příznivými cenami stavebních pozemků. "Výhodou jsou také nižší průměrné měsíční mzdy. Radnice se snaží investovat, podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích je dokonce v rámci kraje nejvyšší, velmi vysoká je také míra likvidity," uvedl Pavlát.

Litovel si podle něj udržuje vysoký podíl malých a středních firem v místním podnikatelském prostředí a vykazuje rovněž jednu z nejvyšších hodnot ve vývoji počtu ekonomických subjektů. "Město má nejméně dlouhodobě nezaměstnaných v rámci celého Olomouckého kraje. V regionu také dopadl nejlépe v hodnocení webových stránek radnice z pohledu podnikatele," řekl Pavlát.

Do výzkumu Město pro byznys jsou automaticky zařazena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice a městské části Prahy.

Hodnocení se dělí do dvou hlavních kategorií - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Komise hodnotí například webové stránky či komunikaci radnice na základě fiktivních dotazů. Mezi kritérii jsou ale i taková, která města příliš ovlivnit nemůžou, třeba vzdálenost k dálniční síti.

Prostějov je město pro byznys. Nabízí nejlepší podmínky podnikatelům v kraji. Stal se i celostátním vítězem

Nejlepší podmínky podnikatelům v Olomouckém kraji nabízí Prostějov, který tak obhájil loňské prvenství v tomto regionu. Prostějov se posléze stal i celostátním vítězem pravidelného výzkumu Město pro byznys. Druhé místo v letošním ročníku obsadil...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Město pro byznys, podnikání, hospodářství, obce, Olomoucký kraj, Prostějov, výzkum, David Pavlát, Litovel, Zábřeh, okres Šumperk, radnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším městem pro podnikání v Olomouckém kraji je opět Prostějov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.