Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Pod hradbami v Bezručových sadech v Olomouci začala stavba vodopádu

Již letos v létě se novou atrakcí Bezručových sadů v Olomouci stane vodopád. Stavba začala v těchto dnech. Pod hradbami a skalisky připravuje Výstaviště Flora jámu, kde bude technologie a nad ní bazén se schodištěm. Hloubka bude až jeden a půl metru.

„Vodopád bude nepochybně velmi zajímavou atrakcí, která navíc může jako nový vodní prvek zpříjemňovat v létě atmosféru v širokém okolí. Olomoucké parky tak získají další důvod k tomu, aby je Olomoučané i turisté navštěvovali,“ je přesvědčen primátor Olomouce Mirek Žbánek (ANO).

Po vyhloubení jámy bude stavební firma přibližně čtyři týdny betonovat. Na místě musí vzniknout šachta pro potrubí a technologii, bez níž by se umělý vodopád neobešel. Pod hradbami pak vznikne malé jezírko, které bude mít v nejhlubším místě skoro 1,5 metru a povede do něj i několik schodů.

„Tato část se bude vizuálně poměrně výrazně lišit od původní nádrže pod vodopádem z šedesátých let, která měla přírodnější charakter s písečným dnem a byla mělčí,“ vysvětlil investiční náměstek primátora Martin Major (ODS).

Inevstice je přes 2,6 milionu korun. Stavba by měla být dokončená v první polovině srpna ještě před startem letní etapy výstavy Flora.

Původní vodopád v Bezručových sadech vznikl v roce 1965. V parku jej tehdy k příležitosti květinových výstav Flora Olomouc vytvořili odborníci z národního podniku Sigma Olomouc, pro něž to byla možnost propagovat čerpadla. I teď Sigma Group věnovala celou technologii jako sponzorský dar.

Vodopád býval v provozu jen během květinových výstav a v neděli, kdy Olomoučané chodívali do Výpadu na procházky. Voda z hradeb přestala vytékat koncem osmdesátých let.

Údržba veřejné zeleně v Olomouci stojí ročně 100 milionů. Nejvíc jde na trávníky

Údržba veřejné zeleně v Olomouci si ročně vyžádá zhruba 100 milionů korun, přičemž dvě třetiny nákladů připadají na trávníky. Olomouc investuje více peněz než ostatní města do letniček a trvalek, což souvisí s dlouholetou tradicí jejich pěstování...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky vodopád, Bezručovy sady, stavba, SIGMA GROUP, Olomouc, sad, technologie, ANO 2011, Martin Major, ODS, Flora Olomouc, SK Sigma Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod hradbami v Bezručových sadech v Olomouci začala stavba vodopádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.