Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Restaurátor a historik Ladislav Werkmann dnes slaví osmdesátiny

Padesát let svého profesního života věnoval městu Olomouci a jejím historickým kamenným památkám renomovaný restaurátor a historik Ladislav Werkmann, který dnes slaví osmdesátiny. Pečoval mimo jiné o Sloup Nejsvětější Trojice, unikátní soubor barokních kašen nebo o románská okna ve Zdíkové paláci, který nyní v rámci projektu Arcidiecézního muzea spravuje Muzeum umění Olomouc.

Rodák z Hořic z Podkrkonoší Ladislava Werkmanna pracoval nejprve deset let v kamenické huti Střediska památkové péče v Olomouci, od roku 1980 pak ve své vlastní samostatné kamenosochařské dílně, která se stala respektovaným specializovaným pracovištěm. Pečeť jeho práce je na téměř všech významných historických kamenných památkách Olomouce.

Otisky jeho činnosti jsou vepsány do nejvýznamnějších kulturních památek města – katedrály sv. Václava, biskupského paláce, sochařských monumentů, církevních i městských rezidencí, klášterů, mnohých kostelů, portálů městských domů, morových sloupů, barokních kašen či historických městských bran. 

Město letos opravovalo památky s omezeným rozpočtem

Oprava kamenného kříže i likvidace graffiti. Práce na olomouckých památkách se nezastavily ani v době koronaviru. Město do drobných oprav a údržby letos investovalo tři čtvrtě milionu korun.

Ladislav Werkmann se celoživotně podílí například na restaurování kamenické a sochařské výzdoby exteriérů i interiérů Metropolitního chrámu sv. Václava. Jedinečným a významným dílem byla obnova vzácných kamenických románských prvků ve Zdíkově paláci, dříve označovaném jako Přemyslovský palác, dnes národní kulturní památce spravované Muzeem umění Olomouc, na níž se pracoval do roku 1988 s akademickým sochařem Alešem Rozehnalem.

Mimořádně významný je jeho podíl na restaurování Sloupu Nejsvětější Trojice, památky zapsané v seznamu UNESCO. Poprvé na něm pracoval v letech 1972 až 1976 ještě jako pracovník památkové huti spolu s akademickými sochaři Lenhartem a Stárkem, podruhé v létech 1997 až 2001 jako samostatný restaurátor s řadou spolupracovníků i pomocníků.

Mezi dalšími památkami, na jejichž kamenosochařské obnově se podílel, jsou Klášterní Hradisko, Svatý Kopeček, Arcibiskupský palác, kostel Panny Marie Sněžné, Dominikánský kostel v Sokolské ulici, areál kláštera Kateřinek, Edelmannova hrobka a sousoší Olivetské hory při kostele sv. Mořice, Litovelská či Terezská brána, schodiště a pasáž Masných krámů, historické portály Petrášova paláce, Pasáže služeb na Horním náměstí či Hauenschildova paláce na Dolním náměstí.

„Trojice“ oslaví příští rok 20 let od zapsaní na seznam UNESCO. Město chystá letáky a brožuru za třičtvrtě milionu

Město chystá na příští rok nové propagační materiály. Stane se tak kvůli tomu, že Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí oslaví 20 let od zapsání do seznamu UNESCO.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky Ladislav Werkmann, restaurátor, historik, narozeniny, kulatiny, Olomouc, palác, Muzeum umění Olomouc, Sloup Nejsvětější Trojice, kostel, Hořice, Podkrkonoší, Aleš Rozehnal, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurátor a historik Ladislav Werkmann dnes slaví osmdesátiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.