Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Olomouc turistům nabídne vyhlídku z ochozu opravené radniční věže

Na venkovní aktivity a zážitkovou turistiku je letos kromě tradičních památek zaměřena letní turistická kampaň v Olomouci. Po tříleté pauze bude turistům zpřístupněn ochoz opravené radniční věže, ze kterého je výhled na historické centrum města i široké okolí. Turistická kampaň má slogan Olomouc - léto na pohodu.

"Ze statistik víme, že lidé budou letos preferovat venkovní aktivity. Vycházíme z toho, že většina Čechů bude chtít trávit letní dovolenou v tuzemsku a že známé destinace budou přeplněné. Přitom pro cyklovýlety a vodní turistiku je Olomouc ideální," uvedla primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS). 

Podle ní Olomouc zároveň může turistům nabídnout památky, hudební festivaly a pestré průvodcovské služby.

Pracovníci informačního centra v podloubí radnice poskytnou návštěvníkům novou cyklistickou mapu s osvědčenými trasami po městě a jeho okolí. Poradí i s tím, kde si lidé mohou půjčit rafty nebo jak si objednat vyhlídkovou plavbu po řece Moravě. Na venkovní pobyt je zaměřena také městská outdoorová hra s Kočičkou Olou.

Zázemí pro turistiku nabízí i kemp Krásná Morava nedaleko centra města, který má nové nájemce. Kemp je koncovým bodem při sjíždění řeky Moravy, zároveň se ale orientuje na rodiny s dětmi a zahraniční turisty. "Letos je velká poptávka po karavanech a my jim nabídneme místo," uvedla Michaela Chytilová z kempu Krásná Morava.

Radnice nabídne návštěvníkům turistickou kartu, která zahrnuje MHD zdarma a volné vstupy nebo slevy do desítek muzeí, památek či galerií. "Turisté, kteří v Olomouci přespí dvě noci, si ji dokonce mohou vyzvednout na přepážce informačního centra zdarma," uvedla vedoucí odboru cestovního ruchu radnice Karin Vykydalová.

Střed města ovládne festival Večerní pohoda u Trojice

Od 19. června budou obnoveny vyhlídky z ochozu radniční věže, která byla tři roky kvůli opravě budovy radnice uzavřená. Na začátku července bude zpřístupněna i střecha jižní věže chrámu svatého Mořice. Na radniční věži je připravena nová expozice věnovaná archeologickým nálezům z centra města a věžníkovi. Letní nabídka zahrnuje i prohlídky olomouckých vil včetně vily Primavesi. V centru Olomouce bude jezdit turistický vláček.

Střed Olomouce se v létě staně dějištěm multižánrového hudebního festivalu Večerní pohoda u Trojice. "Loni přinesla tolik příjemných koncertů, že si bez ní nelze představit ani nadcházející léto. Možná to dělají i příjemná lehátka, ale každý páteční a sobotní večer v centru s hudbou je prostě na pohodu," podotkla Záleská. Ulice města i letos oživí festival Sculpture line.

V ulicích Olomouce bude v létě květinová výzdoba a také větrníky, které zaplní prostor nad hlavami lidí v ulicí 28. října mezi Galerií Moritz a Horním náměstím. "Podobné instalace jsou v evropských městech časté, obvykle je ale tvoří deštníky. My jsme chtěli návštěvníky osvěžit vánkem a letním pohybem," dodala Záleská.

Olomoučané se mohou těšit na gastronomické speciality z Maďarska

Na kulturu, kinematografii, sport a na gastronomii pamatuje program Česko–maďarského roku, který byl tento týden zahájen v Olomouci. Maďarské prvky od června do listopadu obohatí řadu společenských akcí ve městě. Vrcholem bude Maďarský den koncem...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky turistika, kultura, léto na pohodu, Olomouc, léto, vyhlídka, Markéta Záleská, turismus, radnice, historické jádro města, ODS, řeka Morava, Morava, hudební festival, Madona z Olomouce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc turistům nabídne vyhlídku z ochozu opravené radniční věže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.