Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Olomoučané se mohou těšit na gastronomické speciality z Maďarska

Na kulturu, kinematografii, sport a na gastronomii pamatuje program Česko–maďarského roku, který byl tento týden zahájen v Olomouci. Maďarské prvky od června do listopadu obohatí řadu společenských akcí ve městě. Vrcholem bude Maďarský den koncem září na Horním náměstí v historickém centru Olomouce.

Maďarský den bude pamatovat na gastronomické speciality a maďarská vína. Pogram představí partnerské město Pécs. Veřejný prostor obohatí obří malba věnovaná králi Matyáši Korvínovi a pohled do maďarské kinematografie poskytne divákům v září kino Metropol, které má na programu Dny maďarského filmu.

V galerii Telegraph bude v září tvořit jeden z nejúspěšnějších současných maďarských malířů Gábor Pintér. V listopadu hudební program obohatí koncertem Moravská filharmonie Olomouc a v Jazz Tibet Clubu vystoupí král maďarských trumpetistů Lőrinc Barabás, který program Česko–maďarského roku uzavře.

Česko–maďarský rok je podle primátora Olomouce Miroslava Žbánka (ANO) jednou ze série akcí pro posílení spolupráce se státy visegrádského prostoru, ve kterých má Olomouc partnerská města.

"Rozhodli jsme se, že každý rok věnujeme jedné z těchto zemí. Náš projekt odstartoval loni se zástupci partnerské Bratislavy – Starého Mesta a příští věnujeme Polsku," uvedl Žbánek.

S vedením města a zástupci partnerské Pécse se v Olomouci sešel maďarský velvyslanec Miklós Boros a velvyslanec České republiky v Maďarsku Tibor Bial. Společně zahájili výstavu "Nemějte strach! - Církev a cesta střední Evropy ke svobodě", která před katedrálou svatého Václava kolemjdoucím přiblíží osobnosti katolické církve období před revolucí v roce 1989.

Léto v Olomouci zaplní koncerty a filmy. Zaparkuj nabídne třicítku akcí

Koncerty, filmové večery pod širým nebem, literární besedy, ale i řadu doprovodných programů nabídne během nadcházejících tří měsíců univerzitní iniciativa s názvem Zaparkuj. Ta již sedmým rokem oživuje během léta olomoucké parky a další veřejná...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Andreáš

Štítky Maďarsko, kultura, gastro, Olomouc, kinematografie, Matyáš Korvín, Dům kultury Metropol, Gábor Pintér, Moravská filharmonie Olomouc, ANO 2011, Katolická církev, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučané se mohou těšit na gastronomické speciality z Maďarska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.