Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomouc chce převést stovky bytů za nízký doplatek. Advokát podá žaloby

Olomoucká radnice se po analýzách a konzultacích rozhodla převést zhruba čtyři stovky družstevních bytů na nájemníky za doplatek, který bude zlomkem jejich obvyklé ceny. Advokát nájemníků s tím však nesouhlasí a oznámil, že začne podávat žaloby. Lidé jsou přesvědčeni, že mají nárok na převod bytů bez doplatku.

Celý příběh začal před více než 20 lety. V Olomouci odstartovala stavba bytů, kterou zčásti dotoval stát, část nákladů zaplatili nájemníci a zbytek doplatili pomocí nájmu. "Smlouvy měly určité znění. Že po dobu 20 let budeme splácet něco jako hypotéku. A po 20 letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví," řekla jedna z nájemnic.

Radnice však s převody na nájemníky vyčkávala, až bude u soudu vyřešena právní otázka platnosti smlouv o smlouvách budoucí, které se této realitní transakce týkají.

Nyní se však radní rozhodli, že déle už čekat nebudou. "Chtějí tak vyjít vstříc obyvatelům bytů," vysvětlil mluvčí radnice Michal Folta. Doplatek na čtyři stovky družstevních bytů bude 26,8 milionu korun. Tuto částku nájemníci podle Folty zaplatí nad rámec dosud uhrazených plateb.

"Kupní ceny budou výrazně příznivější, než kdyby šlo o běžný prodej bytů, a blíží se podmínkám schváleným v původních smlouvách," podotkl Folta.

Znalci cenu bytů vyčíslili na 863 milionů korun. "Rozhodnutí o převodu jsme přijali po obsáhlé diskusi uvnitř vedení města, po debatách s orgány družstev a po poradách s odbornými konzultanty a právníky i po sérii jednání s nájemníky," tvrdí primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Plán musí schválit ještě zastupitelstvo.

Právní zástupce asi poloviny ze čtyř stovek nájemníků Zdeněk Joukl s tím ovšem nesouhlasí. "Jsme rádi, že město potvrdilo, co jim říkáme celý rok, že doplatek ve prospěch města je nula. Peníze chtějí pro bytová družstva, a to je výsměch, protože bytová družstva zakládalo město. My s tím takhle souhlasit nemůžeme a tento týden začneme podávat žaloby. Uvidíme, jak to dopadne v zastupitelstvu," prohlásil Joukl.

Primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL) však minulý týden upozornil, že okolnosti celé záležitosti se v průběhu let výrazně změnily poté, co zkrachovaly původní stavební společnosti. Město se rozhodlo projekt zachránit, vstoupilo do něj a právě tehdy vznikla bytová družstva.

Stovky družstevníků požaduje po Olomouci, aby jim převedla byty

Zhruba dvě stovky nájemníků a obyvatel družstevních bytů v Olomouci se dnes na jednání městského zastupitelstva dožadovaly informací o tom, kdy jim radnice převede byty. Nespokojení obyvatelé se odvolávají na uzavřené smlouvy a chystají žaloby....

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, převod, družstvo, město, Olomouc, žaloba, bytové družstvo, Miroslav Žbánek, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Holub

V tomto "právním" státě, kde úředníci dle zákona o státní službě (i přechozího o státní správě) nejsou za svá rozhodnutí v rámci výkonu zaměstnání zodpovědní, je na to jediná ochrana. Je nutno nejenom podat veřejnou žalobu na radnici jako na úřad porušující právoplatně uzavřené smlouvy, ale také občanskou žalobu sdružení nájemníků jmenovitě na jednotlivé úředníky a dotčené advokáty, kteří mohou buď za znění smluv uzavřených před 20-ti lety (pokud nebyly v souladu se zákonem) anebo ty zodpovědné za současný stav věci kdy proti znění smluv požadují jakýsi doplatek (což ignoruje podepsané smlouvy). Žaloba sdružení občanů (nájemníků) na občana, který je svým jednáním poškodil má potrestat právě ty zodpovědné fyzické osoby, které svým špatným plněním pracovních povinností úředníka způsobili tuto situaci. Samozřejmě za špatně provedenou práci by měli zaplatit způsobenou škodu. Problém je v tom, že jedna věc je spravedlnost a druhá věc je způsob jejího provedení pod vedením Ministerstva spravedlnosti ČR. Ale co jsem si tady nechali po roce 1989 s negativními lustracemi vyrůst, to teď máme. MDH

Čtvrtek, 17. června 2021, 13:42Odpovědět

Olomouc chce převést stovky bytů za nízký doplatek. Advokát podá žaloby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.