Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Stavební firmy musí zaplatil milionové pokuty za kartel v Prostějově, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud odmítl stížnosti stavebních firem Esox a Pozemstav, které dostaly milionové pokuty za kartel v Prostějově. Antimonopolní úřad prokázal, že celkem devět firem se domlouvalo na čtyřech veřejných zakázkách a udělil jim pokuty dohromady za téměř 50 milionů korun.

Firma Esox dostala pokutu 6,871 milionu korun, firma Pozemstav Prostějov měla zaplatit 11,567 milionu korun. Celková výše sankcí činila téměř 50 milionů korun, některé firmy už dříve sankce akceptovaly.

Firma Esox ve stížnosti uváděla, že antimonopolní úřad neprokázal kontakt mezi soutěžiteli, jeho obsah ani dobu, kdy k němu mělo dojít. Společnost Pozemstav zase tvrdila, že justice porušila její právo na soudní ochranu, když potvrdila údajně nesprávný postup antimonopolního úřadu. Ústavní soud ale nenašel důvod k zásahu.

"Ústavní soud po přezkumu napadeného rozsudku Nejvyššího správního soudu, krajského soudu i napadených správních rozhodnutí uzavírá, že jde o rozhodnutí ústavně konformní a srozumitelná, a jejich úvahy neshledal Ústavní soud nikterak nepřiměřenými či extrémními," stojí v usnesení.

Olomoucký kraj zadá kvůli informacím z diáře šéfa poslanců vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, které se týkají i zadávání veřejných zakázek v dopravě v tomto regionu, externí forenzní audit u krajské správy silnic. Novinářům to dnes řekl...

Firmy v letech 2009 a 2010 koordinovaly svou účast a nabídky do výběrových řízení pro veřejné zakázky zadávané městem Prostějov. Šlo o například o zakázku na rekonstrukci lázní, zřízení víceúčelových prostor na zámku nebo rekonstrukci Sportcentra.

Šlo o jeden z největších prokázaných kartelů

Nejvyšší pokutu úřad vyměřil firmě Eurogema, která měla zaplatit 13,354 milionu korun. Stavební společnost Navrátil dostala pokutu 4,636 miloonu korun, Insta 1,804 milionu korun, Prostas 1,467 milionu a Realinvest 515 tisíc korun.

Společnosti Mechanika Prostějov úřad uložil pokutu 101 tisíc korun. Nepodávala ani rozklad, ani žalobu. Společnost Syner využila takzvané procedury narovnání, při níž uznala svůj přečin a byla jí snížena pokuta na 8,655 milionu korun. Ani Syner rozklad proti rozhodnutí nepodal.

Šlo o jeden z největších prokázaných kartelů v zemi. Pokuty, které skupině vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, postupně potvrdil Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud. Finální rozhodnutí Ústavního soudu je dostupné v jeho databázi.

Policie podezřívá z korupce autory studie kanálu Dunaj-Odra-Labe

Policie podezřívá z manipulací zakázek sdružení firem Aquatis a Sweco Hydroprojekt, které je autorem studie proveditelnosti stavby vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Podle podezření detektivů se firmy Sweco a Aquatis účastnily pletich v soutěžích na...

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ústavní soud ČR

Štítky soud, zakázky, kartel, pokuta, Prostějov, ústavní soud, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší správní soud České republiky, POZEMSTAV Prostějov, a.s., Syner, Krajský soud v Brně, stavební firma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební firmy musí zaplatil milionové pokuty za kartel v Prostějově, rozhodl Ústavní soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.