Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Nové knihy za starý mobil. Startuje sběrová výzva Odlož mobil v knihovně

Do sběrných míst po celém Olomouckém kraji mohou lidé nově přinášet mobilní telefony, které už dosloužily. V soutěži nazvané Odlož mobil v knihovně pak mají šanci za staré přístroje získat poukaz na nákup knih a další ceny.

Možnost ekologicky odklidit nevyužité mobily a zároveň soutěžit mají obyvatelé na více než 150 sběrných místech v celém regionu. K účasti stačí vložit do označených boxů v knihovně či na úřadě jakýkoliv starý mobilní telefon a označit jej kontaktními údaji. Desítka účastníků získá tisícikorunový poukaz do vybraného knihkupectví, dalších dvacet soutěžících obdrží balíčky věcných cen.

„Čím více telefonů zájemci přinesou a označí, tím větší šanci mají vyhrát,“ doplňuje regionální manažer organizace ASEKOL Zdeněk Kovářík.

Odlož mobil v knihovně je společný projekt kraje a neziskové společnosti ASEKOL, která celostátně organizuje zpětný odběr elektroodpadu. Nad akcí převzala záštitu místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky a krajská zastupitelka Jitka Seitlová (Spojenci – KpOK).

Nejúspěšnější knihovny s největším počtem vybraných mobilních telefonů navíc získají finanční prostředky na drobné investice či organizaci akcí pro veřejnost. Telefonní přístroje mohou zájemci odevzdávat až do konce letošního září, v říjnu proběhne vyhodnocení a předání cen.

Odevzdané přístroje čeká odborné rozebrání a recyklace, cílem projektu je také zvýšení povědomí o třídění starých elektrozařízení. „V domácnostech po celém kraji podle odhadů leží statisíce starých, často nefunkčních mobilů. Velice často se s nimi lidé nechtějí rozloučit například z nostalgie. Přitom tyto staré přístroje mohou být zrecyklovány a mohou tím být ušetřeny primární zdroje například z těžby nerostných surovin v deštných pralesech,“ vysvětluje radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství Martin Šmída (PirSTAN).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Recyklace, mobil, mobilní telefon, elektronika, odpad, ekologie, knihovna, Olomoucký kraj, Jitka Seitlová, Senát Parlamentu ČR, Martin Šmída, Piráti a Starostové, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové knihy za starý mobil. Startuje sběrová výzva Odlož mobil v knihovně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.