Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Sezona komárů začíná, přeje jim teplé počasí. Kalamitu hygienici neočekávají

Současné teplé počasí přeje v Litovelském Pomoraví komárům a hygienici upozorňují na to, že se lidé musí připravit na menší problémy. Kalamity z minulých let se však podle všeho letos opakovat nebudou. V uplynulých dnech hygienici kontrolovali líhniště v Litovelském Pomoraví a na Přerovsku.

"V současné době jsou velmi teplé dny, a proto lze očekávat určité zvýšení aktivity komárů v Litovelském Pomoraví zejména v lese Černovír a jeho okolí, a to v návaznosti na výlet letních kalamitních komárů z líhnišť zaplavených při deštích koncem května," popsala současnou situaci mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Poslední šetření v líhništích komárů hygienici provedli na začátku června. "V obydlené zástavbě v obcích Litovelském Pomoraví byla naměřena nulová či minimální aktivita komárů, pouze v lese Černovír a v lese u hřiště v Chomoutově byla aktivita vyšší," uvedla mluvčí.

Květnové deště zaplavily líhniště pouze omezeně, voda navíc rychle vysychala a počet larev byl relativně nízký. 

"Nepředpokládáme, že by aktivita komárů v obydlené zástavbě obcí mohla dosahovat kalamitních hodnot, to je více jak 10 útoků na jednu osobu za minutu. Vzhledem k počasí nelze ani předpokládat nové větší zaplavení líhnišť," předpovídá pro nejbližší období mluvčí hygieniků.

První komáry hlásí Hynkov. Není jich zatím moc

Starosta Příkaz Jaroslav Sívek uvedl, že díky teplotám už komáři začali pomalu vylétat například od Hynkova. "V posledních dnech mi hlavně z Hynkova hlásí, že se komáři už objevili, ale ještě je to snesitelné," řekl starosta.

Podle starosty Horky nad Moravou Luďka Tichého k současnému příznivému stavu přispělo chladné jaro. Obec však případnou kalamitu nepodceňuje.

"Současná situace s komáry je zatím standardní. My jsme čerstvě přihlášení do kooperace obcí, které chtějí hubit už larvy, než se komár narodí. Vždy záleží na tom, jaké je jaro. Pokud je deštivé a teplé, je to špatně, ale když je chladnější, larvy jsou pomalejší," vysvětlil starosta Horky nad Moravou.

Krajští hygienici kontrolovali také líhniště komárů v lese Království u Grygova a v rezervaci Žebračka v Přerově. Larev zde bylo velmi málo.

"Je to pravděpodobně důsledek dlouhodobě vysokého zaplavení líhnišť na jaře roku 2020, kdy komáři nemohli naklást vajíčka na půdu do depresí, která byla zaplavena letos na jaře. Takže i v okolí těchto líhnišť by měla být aktivita komárů nízká," podotkla mluvčí hygieny Koutná.

Obce na Litovelsku bojují s přemnoženými komáry. Pomoci by měl speciální postřik

lomoucký kraj podpoří obce na Litovelsku v boji s komáří kalamitou. Přispěje jim na nákup efektivního postřiku, který hubí larvy ještě předtím, než se z nich otravný a bodavý hmyz vylíhne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komáři, Litovelské Pomoraví, Krajská hygienická stanice, Olomouc, CHKO Litovelské Pomoraví, les, okres Přerov, larva, jaro, Hynkov, Horka nad Moravou, Chomoutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona komárů začíná, přeje jim teplé počasí. Kalamitu hygienici neočekávají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.