Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Centrum Olomouce oživila kvetoucí výzdoba. Novinkou bude odpočinkový koutek pod slunečními hodinami

Květinová výzdoba v centru Olomouce má pro letošní rok novou podobu. Zatímco loni rozkvetlé rostliny obklopily Sloup Nejsvětější Trojice, letos jsou na Horním náměstí v samostatných kruhových záhonech. Květiny poslouží nejen jako dekorace, ale také k oddělení kulturních akcí od dopravního provozu.

Tři velké kruhové záhony o průměru skoro pěti metrů a dva menší osadili zahradníci Výstaviště Flora kombinací letniček, trvalek a travin. V prostoru mezi památkou UNESCO Sloupem Nejsvětější Trojice a Arionovou kašnou bude výzdoba do září.

„Tvar záhonů má svůj význam. Symbolicky odkazují na Sloup Nejsvětější Trojice a její kruhový půdorys,“ vysvětluje náměstkyně pro cestovní ruch, kulturu a sport Markéta Záleská (ODS). Ve stejném duchu a barevném ladění doplní záhony v příštích týdnech ještě tradiční květinové pyramidy a půlkruhové záhony u sloupů v podloubí radnice před Informačním centrem.

Letní novinkou bude také Green point, koutek ze zadní strany radnice pod slunečními hodinami, který bude sloužit k prezentaci akcí Výstaviště Flora i města Olomouce. Místo s odpoledním stínem mohou lidé využít k odpočinku na lavičkách v příjemné atmosféře floristických instalací.

Květinové výzdoby se i letos dočká také Arionova kašna. Jednoduché konstrukce ponesou řezané květiny, proutí, větvě a další přírodní materiály, které budou zahradníci během prázdnin pravidelně obměňovat.

V září se pak barevné ladění květinové výzdoby promění. Sté výročí návštěvy prezidenta T. G. Masaryka v Olomouci připomene rozkvetlá výzdoba v barvách trikolóry.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Doleželová, Pavel Snášel, Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Květiny, pěstování, dekorace, město, léto, Olomouc, záhon, Sloup Nejsvětější Trojice, sluneční hodiny, Světové dědictví UNESCO, Markéta Záleská, kulturní akce, ODS, Tomáš Garrigue Masaryk, kašna, Green Point

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirka Marková

Záhony jsou fajn, ale stromy tam chybí.

Sobota, 19. června 2021, 09:38Odpovědět

Centrum Olomouce oživila kvetoucí výzdoba. Novinkou bude odpočinkový koutek pod slunečními hodinami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.