Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Členové spolku Hanácký Jeruzalém na Plumlově objevili vzácný náhrobek ze zrušeného židovského hřbitova

Při pátrání po náhrobcích ze zrušeného židovského hřbitova v Prostějově se členům spolku Hanácký Jeruzalém podařil zatím největší objev. Na zahradě jedné z chat u Plumlovské přehrady na Prostějovsku objevili zcela zachovalý náhrobek významného židovského podnikatele. Další fragmenty náhrobků se našly v Žešově.

Kámen s hebrejským nápisem ležel u přehrady zřejmě desítky let. Členové spolku Hanácký Jeruzalém ho ve spolupráci s lidmi z projektu Bejt Olam objevili letos v zimě.

„Zde je pohřben bohatý, ctihodný a vlivný muž Jakob Schreiber, který zemřel 14. Tevetu 5636,“ stojí na náhrobku. Podle nejpoužívanějšího gregoriánského kalendáře se jedná o rok 1876.

„Jakob Schreiber pocházel z obce Krásno a stejně jako jeho tchán, kterým byl prostějovský podnikatel a mecenáš Veith Ehrenstamm, pečoval o náboženský život židovské obce. Jakob měl za manželku Ehrenstammovou dceru Marii a po svém tchánovi se stal nájemcem v lihovaru. Podnik jim prosperoval, a Schreiberovi tak patřili k dobře zaopatřeným rodinám, které podporovaly výstavbu synagogy ve Valašském Meziříčí,“ popisuje Tomáš Jelínek z projektu Bejt Olam, který se v Česku snaží o navracení ztracených židovských náhrobků na jejich původní místa.

Jakob a Marie Schreiber byli na hřbitově pohřbeni hned vedle hrobu Veitha Ehrenstamma.

Spolek Hanácký Jeruzalém nyní chystá převoz objeveného náhrobku, což bude náročné. Kameny mohou mít kolem jedné tuny a na převoz bude potřeba jeřáb a nákladní vozidlo.

"Se současným majitelem pozemku, na němž se náhrobní kameny nacházejí, jsme v kontaktu. Zareagoval velmi vstřícně a bude s námi spolupracovat při vyzdvižení a převozu kamenů,“ uvedl předseda spolku Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr

„Následně se souhlasem majitele nového židovského hřbitova, kterým je Federace židovských obcí ČR, kámen převezeme na nový židovský hřbitov v Prostějově, kde jsou prozatím uloženy také ostatní nalezené náhrobky ze starého hřbitova. Tento plumlovský nález je však svou velikostí a objemem unikátní,“ dodal Šmucr.

V Drozdovicích mají lidé z náhrobků vydlážděný dvůr

Šest menších náhrobků členové spolku letos našli také v Žešově u Prostějova. Kameny nyní čeká restaurování a poté by podle Šmucra měly být umístěny zpět tam, kam patří, tedy na plochu kulturní památky starého židovského hřbitova.

Spolek Hanácký Jeruzalém a židovské organizace už několik let usilují o jeho rehabilitaci. Dnes je zde parkoviště, parčík a lidé zde venčí psy.

Filozof Edmund Husserl bude mít pomník na náměstí v rodném Prostějově

Významný německý filozof Edmund Husserl bude mít pomník v Prostějově, kde se 8. dubna 1859 narodil. Záměr už schválila městská rada. Pomník bude instalován na prostějovském náměstí, které nese filozofovo jméno. Řekla to mluvčí radnice Jana Gáborová.

Za posledních šest let se našly stovky kamenů nebo jejich úlomků z židovského hřbitova přímo v Prostějově a v Seloutkách, Žešově, Sněhoticích, Ondraticích a Plumlově na Prostějovsku. 

Jeden z kamenů například sloužil na dvoře jako stupínek do kurníku, v Drozdovicích v Prostějově mají zase lidé ze židovských náhrobků vydlážděný dvůr a za jejich navrácení požadovali peníze.

V Prostějově bylo po Mikulovu druhé největší židovské ghetto na Moravě. Starý židovský hřbitov za války zlikvidovala radnice poté, co ho nacisté zkonfiskovali. Dodnes jsou v zemi ostatky až dvou tisíc židovských spoluobčanů Prostějova.

Pochovaní jsou zde například významný rabín Horowitz, předkové světoznámého filosofa a zakladatele fenomenologie Edmunda Husserla, zakladatel rodu literátů Zweigových a rabíni, lékaři a podnikatelé, kteří přispěli k rozvoji Prostějova v 19. století.

Spolek na Prostějovsku obnovil pátrání po židovských náhrobcích

Spolek Hanácký Jeruzalém obnovil pátrání po historických náhrobcích a jejich fragmentech ze starého židovského hřbitova v Prostějově. Někdejší židovský hřbitov, který ministerstvo kultury dalo v roce 2016 na seznam kulturních památek, byl zničen...

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky židovský hřbitov, náhrobek, nález, Hanácký Jeruzalém, Prostějov, Jeruzalém, Plumlov, okres Prostějov, Vodní nádrž Plumlov, dvůr, Eugen Felix, Edmund Husserl, Tomáš Jelínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Členové spolku Hanácký Jeruzalém na Plumlově objevili vzácný náhrobek ze zrušeného židovského hřbitova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.