Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Poutní Cyrilometodějská stezka získala evropské ocenění. Vede i přes Olomoucký kraj

Významnou certifikaci získala Cyrilometodějská stezka, dálková turistická trasa procházející také Olomouckým krajem. Rozsáhlý soubor tras se zařadil mezi 45 oceňovaných Kulturních stezek Rady Evropy s mezinárodním přesahem.

Za poznáním poutních míst mohou lidé vyrazit po Cyrilometodějské stezce například ze Svatého Kopečku u Olomouce. Tradiční trasa míří přes Přerovsko na Svatý Hostýn a dále na Velehrad, kde se stezka sbíhá z různých směrů. 

Cyrilometodějská stezka mapuje příběh Konstantina a Metoděje i jejich žáků a přibližuje historii slovanské kultury.

„Certifikaci Cyrilometodějské stezky vnímám jako velký úspěch a přínos pro celou Moravu. Kromě zdůraznění zásadního kulturního a náboženského rozměru odkazu věrozvěstů sv. Konstantina a Metoděje je zde také rozměr současný – stezka umožní setkávání lidí se společnými historickými a kulturními kořeny,“ uvedl Jan Šafařík (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj), náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Značená Cyrilometodějská stezka využívá trasy Klubu českých a slovenských turistů a čítá dohromady asi 750 kilometrů. Stávající směrovky turistického značení jsou doplněny modrým logem Cyrilometodejské stezky mezi vzdáleností a názvem cíle uvedeným na cedulce.

„Certifikace stezky může být výrazným impulsem i pro rozvoj turistického ruchu v místech, kudy její trasa vede. Ta totiž často prochází lokalitami, které zatím stojí stranou pozornosti turistů, což je velká škoda,“ doplnila Milada Sokolová (ODS), zastupitelka Olomouckého kraje pro oblast cestovního ruchu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Hrinda; Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje

Štítky turistika, certifikát, trasa, výlet, Olomouc, Přerov, Olomoucký kraj, Rada Evropy, Cyril a Metoděj, Jan Šafařík, Morava, okres Přerov, Velehrad, Hostýn, Svatý Kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poutní Cyrilometodějská stezka získala evropské ocenění. Vede i přes Olomoucký kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.