Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Staré lípy na náměstí v Přerově čeká kácení. Nových stromů bude méně

Přerovská radnice nechá vykácet lípy srdčité, které se staly neodmyslitelnou součástí Horního náměstí. Stromy totiž chřadnou a podle posudků jejich záchrana není možná. Uschlé větve navíc ohrožují kolemjdoucí. Město už chystá novou výsadbu, nových stromů však bude méně.

"Lípy jsou pro Přerovany citlivé téma. Těžce se smiřují s tím, že stromy umírají a čeká je kácení," přiznala mluvčí radnice Lenka Chalupová. Letos na podzim tak přijde na řadu kácení, vzápětí nechá radnice na náměstí vysadit nové lípy. 

Na šestici stromů má přerovský magistrát několik posudků, nejstarší je z roku 2006. "Některé stromy měly už před patnácti lety zlomené kosterní větve s vazbou a dutiny v kmeni,“ připomněl Petr Školoud z odboru majetku přerovského magistrátu.

Další posudky v průběhu let konstatovaly, že stromy mají narušenou fyziologickou vitalitu a jejich pokácení je nevyhnutelné. „To se původně plánovalo už v roce 2018, ale stále jsme se se stromy nechtěli rozloučit, proto jsme je pořád udržovali, byť už trochu uměle,“ řekl radní Přerova Michal Zácha (ODS).

Před dvěma lety vznikla pracovní skupinu složená z úředníků magistrátu a zástupců Národního památkového ústavu v Olomouci a Muzea Komenského v Přerově, která se zabývala novou podobou celé lokality.

Na místě bude replika staré studny

„Dnes je jisté, že jakmile budou v době podzimního vegetačního klidu stromy pokáceny, zakoření tu časem pouze tři mladé lípy. Menší počet je s ohledem na místo, které v tomto prostoru lípy k životu mají, vhodnější. Lepší prostor tak budou mít jejich kořeny i koruny,“ vysvětlil Školoud.

S kácením souhlasí i přerovská opozice. "Každopádně bezpečnost především. Ty stromy jsou ve špatném stavu, jejich kácení je na místě a mělo proběhnout už dříve. Důležité bude připravit pro nově vysazené stromy správné podmínky pro jejich kořenový růst. S těmi stromy opravdu není co jiného dělat," řekl přerovský opoziční zastupitel Jan Horký (Společně pro Přerov a Piráti).

Celou lokalitu v budoucnu čeká velká proměna. V současné době zde probíhá archeologický průzkum, mezi skupinou lip je totiž zasypaná stará studna. Na jejím místě chystá radnice repliku studny, která bude připomínkou toho, že právě sem si před více než sto lety chodili Přerované pro vodu.

V areálu bývalé textilky Juta přerovská radnice vybuduje park Na Přádelně

V Přerově možná bude nový park. Město jej plánuje vybudovat v areálu někdejšího textilního závodu Juta, který je už dlouho prázdný. Areál brzy protne nová silnice, která je součástí průtahu, okolní pozemky opuštěného brownfieldu chce město...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky lípa, kácení, Horní náměstí, Přerov, strom, Lenka Chalupová, Jan Blahoslav Horký, Michal Zácha, ODS, Česká pirátská strana, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staré lípy na náměstí v Přerově čeká kácení. Nových stromů bude méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.