Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Očkovaným vstup zakázán. Majitelka obchodu v Olomouci má obavu z mRNA vakcín

, aktualizováno 24. června 2021, 12:12

Strachem o své zdraví i o zdraví zákazníků zdůvodnila zákaz vstupu lidem očkovaným proti onemocnění covid-19 provozovatelka obchodu nedaleko centra Olomouce. Majitelka prodejny s dětským zbožím Zuzana Michálková umístila ke vstupu dvě zákazové cedule. Je přesvědčena, že očkování zvyšuje riziko přenosu nákazy od lidí, kteří kvůli aplikované mRNA vakcíně nemají žádné příznaky covidu-19. Odborníci považují její argumenty za nepodložené.

Provozovatelka obchodu se obává možného přenosu částeček vakcíny na neočkované zákazníky hlavně z řad těhotných žen. Podle Zuzany Michálkové navíc zatím nebyla vědecky prokázána neškodnost mRNA očkování. Cedulkami zakazujícími vstup očkovaným lidem se už kvůli možné diskriminaci zákazníků začala zabývat Česká obchodní inspekce (ČOI).

Dvě cedule s nápisem "Zákaz vstupu očkovaným mRNA vakcínami" a obrázkem, na kterém jsou značky s nápisem STOP a přeškrtnutou injekční stříkačkou, jsou umístěny na stojanu u vchodu do prodejny. Na cedulích je informace, že zákaz byl vydán "v zájmu ochrany zdraví těhotných žen a nenarozených dětí, zaměstnanců a vedení společnosti".

Zákazová cedule menším písmem upozorňuje na možné riziko bezpříznakových přenašečů koronaviru v době, kdy je značná část populace očkována. Až do začátku očkování spolehlivě platilo, že neexistují asymptomatičtí pacienti na covid 19, stojí na ceduli.

První dávku vakcíny má už bezmála polovina obyvatel Olomouckého kraje

V Olomouckém kraji dostala první dávku vakcíny proti koronaviru už bezmála polovina z 527 tisíc obyvatel, kterých se vakcinace týká. Téměř čtvrtina lidí už dostala obě dávky vakcíny. Nemocnice v příštích týdnech kvůli růstu počtu očkovaných...

ČOI ve středu provedla v prodejně s dětským zbožím kontrolu a pořídila fotodokumentaci. "Podle právního názoru ČOI by takové jednání mohlo naplňovat znaky diskriminace," řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich, podle kterého se inspekce bude tímto případem dál zabývat.

"V obecné rovině mohu sdělit, že za porušení zákazu diskriminace hrozí ze zákona pokuta až do výše tří milionů korun," podotkl Fröhlich. Michálková tvrdí, že se ničeho protiprávního nedopustila.

Podobný případ zaznamenala média před časem v centru Bratislavy, kde provozovatel galerie a filatelistického obchodu zakázal vstupu lidem očkovaným proti novému koronaviru, protože mohou být jeho bezpříznakovými přenašeči.

Studie: vackíny snižují riziko přenosu nákazy

Jeden z předních českých expertů a ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch řekl, že zákaz je založený na nesmyslných argumentech.

„Obecně vakcíny snižují riziko přenosu nákazy a ze všech vakcín nejvíce toto riziko po druhé dávce podle všech studií snižují právě mRNA vakcíny. Takže je to úplně nesmyslný argument, který není vědecky na ničem založený,“ řekl Hajdúch.

Tyto závěry vyplývají například z původní studie, v rámci které 18 tisíc lidí dostalo vakcínu a 18 tisíc placebo. Studie stále probíhá a veškeré její výstupy mají průběžně k dispozici příslušné regulační autority, jako jsou Evropská léková agentura nebo americká agentura.

„Průběžně se vyhodnocuje například to, jak dlouho trvá ochrana. Nedávno se prodloužila na devět měsíců. U lidí z těchto studií, kteří dostali vakcínu jako první, vidíme, jak dlouho funguje,“ dodal Hajdúch.

Kromě toho podle něho už existují také přesvědčivá reálná data z Public Health England nebo Public Health Scotland. „Ukazují, jaká je účinnost mRNA a vektorových vakcín proti nemocnosti, úmrtí, hospitalizaci a přenosu. To jsou data z reálného světa,“ vysvětlil Hajdúch.

Ani u těhotných žen nevidí problém. Vakcína se vzduchem v žádném případě přenášet nemůže, gynekologicko porodnické společnosti v Evropě i v Americe naopak očkování doporučují, neboť významně snižuje riziko infekce a těžšího průběhu v těhotenství. Podle studií mají totiž gravidní ženy zvýšené riziko infekce.

„Odborné společnosti vakcinaci těhotných žen doporučují, pokud tam nejsou kontraindikace, například alergie, nebo jiné vzácné výjimky,“ řekl Hajdúch.

V Olomouckém kraji už je pouze pár nových případů koronaviru denně

Denní přírůstky koronaviru v Olomouckém kraji se pohybují už jen v jednotkách. Za uplynulý týden přibylo 41 nových případů, v mezitýdenním srovnání je přírůstek nižší o 52 případů. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel má nyní Olomoucký kraj za...

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Petr Běhal

Štítky obchod, trh, koronavirus, Olomouc, ČOI, Česká obchodní inspekce, covid, vakcína, COVID-19, Marián Hajdúch, Jiří Fröhlich, Evropská léková agentura, Public Health England, Ústav molekulární a translační medicíny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovaným vstup zakázán. Majitelka obchodu v Olomouci má obavu z mRNA vakcín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.