Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

První dávku vakcíny má už bezmála polovina obyvatel Olomouckého kraje

V Olomouckém kraji dostala první dávku vakcíny proti koronaviru už bezmála polovina z 527 tisíc obyvatel, kterých se vakcinace týká. Téměř čtvrtina lidí už dostala obě dávky vakcíny. Nemocnice v příštích týdnech kvůli růstu počtu očkovaných personálně posílí očkovací místa.

Nejvyšší proočkovanost je u seniorů starších 80 let, kde činí 70 procent. S klesajícím věkem se proočkovanost postupně snižuje. "Nejpočetnější skupinou jsou lidé ve věku mezi 40 až 49 lety, kterých je 102 tisíc," uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Zájem o očkování v posledních týdnech v kraji roste, a to i kvůli blížícím se letním dovoleným. Lidé se podle hejtmana chtějí očkovat, aby mohli bez problémů cestovat do zahraničí. "Máme v těchto týdnech malinký problém s očkovací kapacitou. Dojde k drobnému posílení na úrovni nemocnic, abychom vyrovnali očekávaný nápor zájemců," řekl Suchánek.

Hejtmanův náměstek Dalibor Horák (ODS) řekl, že očkovací místa v Olomouckém kraji nyní denně aplikují vakcíny zhruba 6000 lidem, z nichž 4000 dostávají druhou dávku. "Jsme v období, kdy se provádí masivní očkování druhými dávkami. Mělo by trvat zhruba 14 dní, poté se bude masivně očkovat první dávkou," uvedl.

Firmy a investice covid nezastavil. Práce je v regionu zatím dostatek

Koronavirus zatím nezastavil nízkou nezaměstnanost v regionu a příliv investic. Například do Prostějova míří velký český prodejce elektra a nábytku, který zde bude mít sklady, což přinese nová pracovní místa. Podnikatelské svazy však varují, že...

Provoz očkovacích míst podle hejtmana komplikují lidé, kteří kvůli letním dovoleným žádají o změnu termínu druhé dávky vakcíny. "Lidé mají velkou snahu si systémem přidělené termíny měnit podle toho, jak nastupují nebo přijíždějí z dovolených. Logisticky to poté našim očkovacím místům dělá trochu problémy," uvedl Suchánek.

Do Olomouckého kraje bylo dosud dodáno 414 735 dávek vakcín proti koronaviru, aplikováno jich bylo 371 595. První dávku dostalo 250 215 lidí, obě dávky 121 380.

Epidemie koronaviru v kraji výrazně slábne. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká zhruba 200 lidí, z toho 20 je hospitalizovaných v nemocnicích. Dva pacienti leží na jednotkách intenzivní péče, ale nejsou v kritickém stavu.

Podzimní a zimní vlny pandemie stály Olomouc méně peněz než na jaře

Podzimní a zimní vlny pandemie koronaviru stály olomouckou radnici výrazně méně peněz než loňská jarní část. Zatímco loni na jaře město například za respirátory a roušky zaplatilo 29 milionů, od října do poloviny dubna ho tyto ochranné pomůcky...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Brno

Štítky koronavirus, vakcína, očkování, Olomoucký kraj, nemocnice, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Dalibor Horák, pandemie covidu-19, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První dávku vakcíny má už bezmála polovina obyvatel Olomouckého kraje  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.