Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hasiči z Olomouce jsou připraveni ihned vyjet pomáhat na jih Moravy zasažený tornádem

Hasiči z Olomouce jsou připraveni ihned vyjet na pomoc na jih Moravy zasažený masivními bouřkami a pravděpodobně i tornádem, které několik obcí částečně srovnalo se zemí. Včera před půlnocí to oznámil hejtman Josef Suchánek.

"Bedlivě sledujeme situaci na jižní Moravě po úderu tornáda. Náš Hasičký záchranný sbor má aktivovaný speciální tým, který je připravený okamžitě vyrazit podle konkrétních požadavků kolegů z jižní Moravy. Víme moc dobře, co tornádo dovede. Před pár lety naši záchranáři řešili podobnou situaci v Litovli," připomněl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Kalamita na jižní Moravě
Podrobné zpravodajství o řádění živlů čtěte v Brněnské Drbně.

Tornádo, které dosáhlo třetího stupně F3 z tehdy používané pětibodové stupnice, se Litovlí prohnalo v roce 2004 a bylo jedno z nejsilnějších zaznamenaných tornád v historii Česka. Živel v Litovli poničil téměř stovku domů, zasáhl například pivovar a vyvrátil stovky stromů. Škody se vyšplhaly asi na sto milionů korun.

Včera se podle mluvčí hasičů Lucie Balážové škody Olomouckému kraji vyhnuly. Bouřky se zde sice večer také přehnaly, hasiči však měli akorát tři výjezdy.

Bouřky, krupobití o velikosti tenisových míčků a zřejmě i tornádo však ve čtvrtek zasáhlo Jihomoravský kraj, především Břeclavsko a Hodonínsko. Hlášeny jsou oběti a desítky až stovky zraněných. Policisté svolali posily z celé země a mluví o kalamitě, povolává se také armáda. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Vít Blaha

Štítky hasiči, pomoc, tornádo, Morava, Olomouc, Josef Suchánek, Jihomoravský kraj, Litovel, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Olomouce jsou připraveni ihned vyjet pomáhat na jih Moravy zasažený tornádem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.