Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Olomouckým krajem se v noci přehnaly silné bouřky. Zastavily vlaky a auta. Voda ohrožovala i domy

, aktualizováno 30. června 2021, 9:59

Přes Olomoucký kraj se v noci prohnaly silné bouřky. U Zvole na Šumpersku zastavily provoz na důležité železniční trati. Jinak hasiči odklízeli především popadané stromy. V Opatovicích a Hranicích voda ohrožovala domy. V Olomouci vítr poničil výstavu o vodě nebo venkovní jeviště Divadla Tramtarie.

"Přes Olomoucký kraj přechází silné bouřky. Prozatím evidujeme hlavně pády stromů na komunikaci. Hasiči jsou v pohotovosti," uvedl kolem půlnoci mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Přes noc hasiči zasahovali u více jak devadesáti události. Šlo hlavně o pády stromů či větví na komunikace, objekty nebo na elektrické vedení.

"Nejvíce komplikací způsobilo zastavení několika rychlíků s cestujícími na hlavním koridoru na Prahu u obce Zvole na Šumpersku. Hasiči zde odstraňovali několik spadených stromů či velkých větví a doprava zde byla po delší čas zcela zastavena v obou směrech," uvedl Hošák.

Osobní vlaky stály také v Drahanovicích, Bohdíkově, Olomouci, Týnečku a Jesenci. 

Vítr a pády stromů mají na svědomí také několik poškozených vozů. Hasiči například odstraňovali větve ze zaparkovaného vozidla v Olomouci v ulici Dr. Milady Horákové. Komplikace byly i v Rovensku.

"Řidič se pokusil vyhnout prudkým manévrem padajícímu stromu a zůstal nebezpečně nakloněný v příkopě. Hasiči na místě provedli zajištění a následné bezpečné vyproštění zpět na komunikaci," popsal mluvčí.

V Opatovicích na Přerovsku zvýšená hladina ohrožovala rodinné domy, hasičům se podařilo vodu zastavit. Vodu čerpali také v jednom případě v Hranicích.

"Drtivou většinu ostatních výjezdů tvořily popadané stromy vyžadující pořezání motorovými pilami. Operační středisko i nadále přijímá nové žádosti o pomoc v návaznosti na noční bouřky. Předpokládáme že se postupně situace bude uklidňovat," dodal dnes ráno mluvčí hasičů.

Silný vítr v Olomouci poničil i výstavu o vodě  

Škody má i město Olomouc. „Nejen v parcích, ale na celém území města evidujeme pády stromů a velkých větví, vítr dokonce vyvracel i torza stromů. Upozorňujeme všechny, aby opravdu dbali zvýšené bezpečnosti. Zdržovat se v blízkosti nebo pod stromy je teď velké riziko,“ apeluje Jitka Stěpánková z odboru městské zeleně.

Stromy padaly v městských parcích, ve Slavoníně, v Holici, v části Olomouc-střed i Povel.

Pokud lidé potřebují s magistrátem řešit škody, mohou se obrátit buď na odbor městské zeleně a odpadového hospodářství, nebo na majetkoprávní odbor. "Na obou místech jsou pracovníci, kteří jim pomohou situaci vyřešit,“ dodává Štěpánková.

Silný vítr se v noci opřel také do venkovní expozice Voda a civilizace na Horním náměstí a téměř všechny velké a těžké výstavní panely povalil. Výstava je pro podobné případy pojištěná. Pořadatel posílá do Olomouce své techniky s novými tisky a náhradními solárními panely, aby výstava mohla ještě do dnešního večera stát znova.

Bouřky v Olomouckém kraji potrápily hasiče. Už mají čtyřicítku výjezdů

Bezmála čtyři desítky výjezdů evidují dnes odpoledne kvůli bouřkám hasiči v Olomouckém kraji. Odstraňují hlavně popadané stromy ze silnic a elektrického vedení. Ve Vyšehoří na Šumpersku spadlý strom kromě elektrických drátů poškodil i rodinný dům.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor, FB Hana Jarošová

Štítky bouřky, železnice, škody, hasiči, Olomoucký kraj, strom, bouřka, Olomouc, výstava, okres Šumperk, Hranice, Opatovice, Divadlo Tramtarie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouckým krajem se v noci přehnaly silné bouřky. Zastavily vlaky a auta. Voda ohrožovala i domy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.