Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Studenty přitahuje špičková strojařina v letecké výrobě

PR článek

Hned čtyři maturanti Sigmundovy střední školy strojírenské z Lutína na Olomoucku absolvovali svou povinnou praxi ve společnosti Honeywell Aerospace Olomouc, která se od roku 1951 specializuje na návrhy, výrobu a opravy částí leteckých motorů. Ve strojírenské výrobě patří firma mezi špičku v oboru. Své experty vychovává ve vlastním školícím středisku.

„Pro mě se průběh školy neskutečným způsobem změnil právě ve chvíli, kdy jsem po druhém ročníku nastoupil na praxi do Honeywellu. V prvních dvou letech jsme se na škole rozhlíželi a učili se hlavně základy. Až na praxi jsem si udělal představu, jak vypadá výroba, jak bude vypadat budoucí zaměstnání a co to bude obnášet. Některé odborné předměty jsou poměrně těžké a jsou tam věci, které se člověk musí pečlivě naučit. Když vám to vysvětlí učitel a potom si to můžete vyzkoušet přímo ve firmě v praxi, je to obrovská pomoc,“ vysvětluje letošní maturant Sigmundovy střední školy strojírenské Matěj Beneš z Olomouce.

Hned ve třetím ročníku podepsal s Honeywell Aerospace smlouvu, dostal stipendium a do firmy zakrátko nastoupí. „Věděl jsem, že Honeywell má jméno, že se mě tam ujmou a po škole budu mít práci,“ poznamenal.

Jedinečnost Honeywell Aerospace přilákala také jeho spolužáka Jiřího Kučerku. „Honeywell je něco jiného než ostatní strojařské firmy v regionu. Dělá letecký průmysl pro civilní sektor i armádu, což je rozdíl od jiných společností, které v podstatě dělají stále stejnou strojařinu. V Honeywellu se můžete posouvat dál, nemusíte se zastavit na jedné pozici,“ popisuje čerstvý maturant.

Praxe přímo v Hlubočkách mu podle jeho slov velmi pomohla. „Byl to velký skok. Najednou jste v normálním provozu mezi lidmi, kteří si vás vezmou pod ruku a zaučují vás. Je to úplně něco jiného než za strojem sedět ve škole,“ řekl.

Povinnou školní praxi v Honeywell Aerospace absolvovali také další dva letošní maturanti z Lutína, Daniel Bena a Jan Hejl. Oba do firmy nastupují již v polovině července. „Oslovilo mě, jak se chovají ke svým zaměstnancům, jaké mají dobré benefity a samozřejmě to, že je to dobře zaplacená práce,“ svěřil se Bena. Hejl byl nejdříve na školní praxi v jiné firmě, ale po půl roce přešel do Hluboček. Líbí se mu hlavně možnosti, které tamní špičková letecká strojařina nabízí. „Pracuje tam už můj strejda. Budu nastupovat patnáctého července. Prázdniny nepotřebuji, vždyť jsme kvůli covidu měli spoustu volna,“ usmívá se maturant.

V Lutíně je dlouholetá tradice strojařiny

Spolupráce lutínské střední školy a letecké výroby v Hlubočkách probíhá již téměř čtvrt století a za tu dobu škola ve spolupráci s firmou vychovaly už desítky mladých absolventů, po kterých se ve strojírenském průmyslu vždy rychle zapráší. Pro lutínskou střední školu i hlubočskou firmu je spolupráce při přípravě budoucích strojařů klíčová. Kvalitní pracovní síly je v Olomouckém kraji dlouhodobě nedostatek, proto je tak důležité vychovávat nové experty.

„Naši maturanti pokračují hlavně na CNC systémech, ale také na vedoucích pozicích. Honeywell Aerospace je jedna ze stálic, která našim studentům přibližuje světové technologie zaměřené na letecký průmysl a špičkové systémy, které u nás nejsou běžné. Praxe jim umožní lepší vstup do života jak po stránce odborné, tak společenské,“ přibližuje zástupce ředitele pro odborný výcvik Sigmundovy střední školy strojírenské Vladimír Smékal. Praxi v přední strojírenské firmě škola nabízí v maturitním oboru mechanik seřizovač a obráběč kovů se zaměřením na CNC.

Podle výrobního ředitele Honeywell Aerospace Olomouc Jiřího Zemana firma na Sigmundovu střední školu strojírenskou sází především z toho důvodu, že v Lutíně je dlouholetá tradice strojařiny a škola svým studentům poskytuje velmi kvalitní vzdělání.

„Lutínská střední škola je pro nás opravdu jedním ze strategických partnerů a klíčových hráčů. V regionu totiž potřebujeme silné partnery, kteří budou vychovávat kvalifikovanou pracovní sílu. Bez toho nemůžeme dodávat špičkové výrobky do letecké výroby, která kvalifikované pracovníky vyžaduje. Každý rok proto učňům i studentům nabízíme odborné praxe v našem školícím středisku,“ vysvětluje výrobní ředitel. Ročně jde podle něho o až patnáct studentů, kteří se v Hlubočkách připravují na své budoucí povolání.

„Studují zde jedinečné výrobní technologie a procesy, také se učí zpracovávat netypické materiály, které jsou využívány v letectví. Naše požadavky jsou poměrně specifické. Potřebujeme na naši stranu získat nadšence, kteří mají zájem na sobě pracovat. Musíme totiž plnit vysoké standardy kvality, které letecká výroba požaduje,“ uzavírá Jiří Zeman z Honeywell Aerospace Olomouc.

Honeywell otevírá na příští školní rok několik míst pro praktickou výuku studentů v učňovských i maturitních programech a také nyní hledá nové zaměstnance nejen z řad absolventů. Více čtěte na www.spickovastrojarina.cz.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Honeywell Aerospace Olomouc, Sigmundova střední škola strojírenská, Lutín, Hlubočky, výroba, střední škola, Honeywell, Olomoucký kraj, Honeywell Aerospace, průmysl, Jiří Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenty přitahuje špičková strojařina v letecké výrobě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.