Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Žena bleskově zorganizovala pomoc pro jižní Moravu. Nyní přemýšlí o sbírce věcí do domácností

Už den po ničivém tornádu na jižní Moravě se Pavle Odstrčilíkové z Olomouce podařilo zorganizovat potravinovou sbírku, a zatímco se ostatní teprve rozhodovali, dokázala nashromážděnou pomoc bleskově dopravit do zpustošených oblastí. V další sbírce pro jižní Moravu chce pokračovat i v následujících dnech.

"Dnes mezi 15:00 a 15:30 můžete donést věci k akvaparku v Olomouci na pomoc lidem z Hodonínska. Pořád platí, že vás budu kontaktovat a odvážet nabízenou pomoc," vyzývala Pavla Odstrčilíková už dopoledne den po katastrofě na sociálních sítích.

To, že musí okamžitě reagovat, ji napadlo hned ráno. "Byla to moje první myšlenka. Spojila jsem se s jedním členem integrovaného záchranného systému, který měl kontakty na Červený kříž v Hodoníně. Vezl tam vozík, takže jsme se spolu domluvili," vysvětluje Odstrčilíková, že do postižených oblastí nejela naslepo.

"Auto jsem měla, pomoct jsem chtěla, takže jsem jela nakoupit věci a vyzvedla přítele, který mě hodně podpořil, když jel se mnou," popisuje žena.

V obchodě pořídila vody, trvanlivé potraviny, paštiky, tyčinky nebo sladkosti pro děti. "Stejně bych peníze poslala na konto, tak jsem za ně nakoupila. Brala jsem, co mě napadlo jako nejvhodnější. Mezitím se ozvala paní, která k akvaparku dovezla strašně moc drogerie, opalovací krémy a nějaké oblečení. Další lidé se hlásili, ale bylo to na ně moc narychlo," dodává Odstrčilíková.

Odpoledne se kolona vydala do Hodonína, kam se všechny věci podařilo v podvečer dopravit. 

"Všem chytrolínům, co tvrdíte, že naše akce byla zbytečná a důležitější je finanční sbírka: Nejeli jsme do poškozených oblastí, ale po domluvě s Červeným křížem do sběrového místa. Protože pomoci chce hodně lidí, chtěli jsme na místě zjistit, co je opravdu potřeba. Kritizovat je lehké, pro mě zas bylo lehké aspoň trochu pomoci," vzkázala po návratu do Olomouce Odstrčilíková pochybovačům.

Nyní přemýšlí, jak pokračovat dál. Původně chtěla další věci odvézt do Hodonína v sobotu.

"Včera se nám však z krizového centra ozvali, že v tuto chvíli už mají všeho dostatek. Spojila jsem se proto přímo s pánem z Hrušek, protože až se lidé budou vracet domů, budou potřebovat věci do domácností. Jde například o nádobí, vysavače a další věci," plánuje Odstrčilíková.

Pila Javořice daruje obcím postiženým tornádem latě a desky na střechy

Pila Javořice ze Ptení na Prostějovsku daruje jihomoravským obcím postiženým ničivým tornádem stavební řezivo na střešní konstrukce v hodnotě zhruba milion korun, aby pomohla lidem s obnovou poničených domů. Do Jihomoravského kraje z Ptení odjedou...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Pavla Odstrčilíková

Štítky tornádo, pomoc, sbírka, Olomouc, Jihomoravský kraj, Červený kříž, Hodonín, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena bleskově zorganizovala pomoc pro jižní Moravu. Nyní přemýšlí o sbírce věcí do domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.