Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Pila Javořice daruje obcím postiženým tornádem latě a desky na střechy

Pila Javořice ze Ptení na Prostějovsku daruje jihomoravským obcím postiženým ničivým tornádem stavební řezivo na střešní konstrukce v hodnotě zhruba milion korun, aby pomohla lidem s obnovou poničených domů. Do Jihomoravského kraje z Ptení odjedou tři kamiony latí a bočních desek na střechy.

"Rozhodli jsme se tak proto, že je v tuzemsku obecně nedostatek řeziva a není jisté, že by se lidé na jihu Moravy dostali k materiálu na opravu svých domovů včas," sdělil předseda představenstva Javořice Jan Vařeka.

Vedení pily se nyní podle něj snaží koordinovat zásilku se starosty nejpostiženějších obcí. "Po dohodě s nimi by kamiony mohly odjet tento nebo příští týden. Nechceme ale zavážet dřevo, dokud nám obce neřeknou, kdy je to pro ně organizačně a dopravně nejlepší," podotkl Vařeka. Pila má podle něj dřevěné latě vyprodány, proto okamžitě zahájila speciální pořez na jejich výrobu.

Pomoc jihomoravským obcím, kterými se tornádo minulý týden prohnalo, organizují i samosprávy v Olomouckém kraji.

"Do poničené obce Hrušky zamířila z Olomouce výkonná elektrocentrála a do zpustošené oblasti míří z města i další potřebný stavební materiál. Spolu s elektrocentrálou zamířil z Olomouce na jižní Moravu také další stavební materiál," uvedl náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS). Olomoučtí radní už v pátek schválili na pomoc jihomoravským obcím půlmilionový příspěvek.

Peníze do sbírek na pomoc tornádem zasaženým obcím posílají také další města a obce v regionu. Silné bouřky zasáhly Jihomoravský kraj minulý týden ve čtvrtek, poničily asi 1200 domů a vyžádaly si šest lidských životů. Bouřky nejvíce zasáhly Moravskou Novou Ves, Hrušky, Mikulčice, Lužice a také hodonínskou část Pánov. Bouřka ničila domy, auta i stromy.

Vlna solidarity s jihem Moravy postiženým katastrofální přírodní pohromou se zvedla v Olomouckém kraji. Města, obce a obyvatelé regionu pořádají sbírky, záchranáři posílají na jih své lidi a o pomoci jedná například také hejtmanství.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pila Javořice

Štítky tornádo, dřevo, pomoc, Pila Javořice, Prostějov, Javořice, Ptení, dům, Jihomoravský kraj, okres Prostějov, Morava, Olomoucký kraj, Olomouc, Hruška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pila Javořice daruje obcím postiženým tornádem latě a desky na střechy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.