Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Švédské šance dostanou dvě nové lavičky. O pietní místo se budou starat přerovští turisté

Na Švédských šancích u Přerova si lidé budou moci odpočinout na dvou nových lavičkách. O jejich instalaci žádali členové Klubu přátel turistiky a sportu Přerov. Na oplátku přislíbili, že se o pietní místo s prostříleným křížem, který je připomínkou poválečného vraždění Karpatských Němců, budou starat.

"Turisti nás už v zimě požádali o nové posezení a odpadkový koš. Obávali jsme se, aby se pak toto vzpomínkové místo nestalo problémovým, neboť víme, že lavičky v ústraní občas lákají bezdomovce k přespávání nebo skupinky k oslavám. Ale nechtěli jsme turisty nevyslyšet, proto padla dohoda, že dovezeme lavičky a oni si dvakrát měsíčně vezmou na svá bedra úklid," vysvětlil radní Přerova Michal Zácha (ODS).

Zástupci města doufají, že nový mobiliář bude sloužit návštěvníkům k odpočinku na kopci a k rozhledu do kraje, který Švédské šance skýtají.

Návrší nad Přerovem je archeologicky cennou a v regionu ojedinělou lokalitou s dochovanými relikty opevnění zbudovaného švédským vojskem v srpnu roku 1643. Více než pobytem Švédů však kopec poutá svou moderní historií.

Do června roku 1945 tu bylo zastřeleno 267 nevinných Karpatských Němců. Ačkoli historici řadí masakr na Švédských šancích mezi nejhorší případy msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu, dlouhá desetiletí tragédii přímo na místě nic nepřipomínalo.

Až v roce v roce 2015 vznikla u polní cesty pamětní deska s popisem hrůzných událostí a o tři roky později se přerovští radní rozhodli umístit na kopec čtyři metry vysoký a tři sta kilogramů vážící kovaný kříž s trnovou korunou, který vytvořil umělecký kovář Jiří Jurda.  

„Už když se na kopec dával prostřílený kříž, panovaly obavy, aby se nestal terčem vandalů. To se nenaplnilo, lidé místo ctí. Budeme doufat, že se situace nezmění ani s lavičkami, které tu budou instalovány v první polovině července,“ podotkl vedoucí odboru majetku města Miloslav Dohnal. Odbor majetku dá za lavičky 10 tisíc korun.

Od pozapomenutého masakru spáchaného československými vojáky uběhlo sedmdesát pět let

Masakr karpatských Němců ze Slovenska čs. vojáky na návrší Švédské šance nedaleko Přerova byl jedním z nejhorších případů msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu. Brutální vraždu 267 lidí, převážně žen, dětí a starců,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky lavička, posezení, rekreace, Švédské šance, Přerov, Michal Zácha, ODS, kopec, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Švédské šance dostanou dvě nové lavičky. O pietní místo se budou starat přerovští turisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.