Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Kříž u kostela v Drahotuších čeká oprava. Je nakloněný a do spár zatéká

Kříž před kostelem svatého Vavřince v Drahotuších na Přerovsku čeká oprava. Kříž je nakloněný, do spár zatéká a jsou narušené základy. Město Hranice tak pokračuje v opravě soch a památek v regionu, letos přijde na řadu ještě socha Jana Husa v Sadech Čs. legií.

Poškozený kříž si restaurátoři již odvezli do dílny. "Rozestoupené jsou také schody kříže, zaznamenali jsme posuvy ve vyzdívce. Praskliny ve spodní i horní části kříže svědčí o korodujícím čepu, do spár zatéká, takže stav se bude postupně jen zhoršovat. Povrch kamene je navíc erodován a jsou odhalená zrna," popsal stav mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Revizi čepů podle něho nebylo možné provést bez demontáže narušených částí. V restaurátorské dílně kříž čekají opravy základu, dělníci budou lepit a tmelit trhliny, provedou biosanaci kamene, očištění, revizi čepů a barevnou retuš. Poté se kříž vrátí na své původní místo.

Město Hranice tak podle mluvčího pokračuje v programu oprav soch a památek v regionu. Loni nechalo opravit sochu Sv. Jana Nepomuckého poblíž hotelu Cementář a velký kříž u bývalé pošty.

"V minulosti jsme v roce  2019 opravili také sochu Jana Nepomuckého u smuteční síně Hranického hřbitova a sochu Panny Marie Bolestné na křižovatce Komenského a Hřbitovní ulice. V roce  2017 došlo k opravě sochy Panny Marie Immaculata na Masarykově náměstí," dodal mluvčí radnice Bakovský.

Letos Hranice připravují také opravu sochy Jana Husa v Sadech Čs. legií, kde zažádaly o dotaci.

V Hranicích byla dokončena stavba nového Ekocentra, v provozu bude od srpna

V Hranicích na Přerovsku je nové Ekocentrum, v moderním sběrném dvoře se bude třídit odpad většiny kategorií. Ekocentrum je na místě původního sběrového dvora, stavba stála přes 30 milionů korun. Ekocentrum bude postupně dovybaveno kontejnery,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hranice

Štítky kříž, oprava, kostel svatého Vavřince, Drahotuše, Hranice, Přerov, socha, Hranice IV-Drahotuše, Jan Hus, okres Přerov, Kostel svatého Vavřince (Rumburk), Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kříž u kostela v Drahotuších čeká oprava. Je nakloněný a do spár zatéká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.