Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

U Bezručova Červeného domku v Kostelci na Hané začala fungovat knihobudka

Veřejná knihovnička začala lidem sloužit u Červeného domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané na Prostějovsku, kde je nově otevřená expozice o tomto moravském a slezském básníkovi. O doplňování knihovničky se bude starat kostelecká knihovna.

Mezi prvními knihami, které si lidé u Bezručova domku mohli vypůjčit , byly Dějiny Evropy, návod jak pěstovat orchideje, ale třeba i detektivní příběh od Larse Keplera.

„Po rozsáhlé rekonstrukci je Bezručův památník druhou sezonu otevřený a my jsme přemýšleli, co nového návštěvníkům nabídneme. Petr Bezruč byl básník, knihy a literatura se k jeho osobnosti přirozeně hodí, a proto jsme se rozhodli instalovat veřejnou knihovničku, která lidem může zpříjemnit návštěvu památníku,“ vysvětlil Filip Gregor, historik Muzea a galerie v Prostějově, které domek spravuje.

Muzeum navázalo spolupráci s Městskou knihovnou v Kostelci na Hané, která by se měla starat o zásobování novými knižními tituly.

„Myšlenku na knihobudku jsem nosila v hlavě již delší dobu. Vím, že v okolí úspěšně fungují a byla by škoda nemít alespoň jednu i u nás v Kostelci. Když mě před nedávnem oslovilo prostějovské muzeum, moc se mi ten nápad umístit k Červenému domku veřejnou knihovničku líbil. Je to skvělá příležitost jak dát knihám, které by třeba v nejhorším případě skončily i ve sběru, další šanci,“ podotkla vedoucí kostelecké knihovny Zuzana Valášková.

V létě se otvírací doba Bezručovy expozice prodlužuje

Knihovnu návštěvníci najdou hned vedle vchodu do domku pod stříškou s posezením. Lidé si mohou knihy vzít, prolistovat a odnést nebo přinést ty, které již mají přečtené a chtěli by, aby udělaly radost ještě jiným čtenářům.

O prázdninách bude mít expozice Petra Bezruče rozšířenou otevírací dobu. V červenci a srpnu bude mít otevřeno od úterý do neděle a to od 10 do 13 a od 14 do 18 hodin. Plné vstupné je 20, snížené 10 korun.

Autor sociálně laděné poezie Petr Bezruč se v Kostelci na Hané poprvé objevil v roce 1895 na návštěvě, poté roku 1899, kdy zde strávil svou zdravotní dovolenou, a potřetí ve městě zakotvil víceméně natrvalo v letech 1939 až 1942. Pak bydlel v Červeném domku až do své smrti v únoru roku 1958. Jeho sbírka Slezské písně při svém vydání na počátku 20. století zasáhla tehdejší společnost jako blesk.

Prostějovské muzeum má novou ředitelku. Funkce se ujala etnografka Hrbáčková

Prostějovské muzeum má nové vedení. Ředitelkou se stala Veronika Hrbáčková, která přichází z Vlastivědného muzea v Olomouci, kde jako kurátorka mimo jiné spravovala fond Etnografie. Hrbáčková zvítězila ve výběrovém řízení.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum a galerie Prostějov

Štítky knihobudka, Bezruč, Červený domek, Kostelec na Hané, Muzeum a galerie Prostějov, Petr Bezruč, kniha, knihovna, okres Prostějov, Lars Kepler, Muzeum a galerie v Prostějově, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Bezručova Červeného domku v Kostelci na Hané začala fungovat knihobudka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.