Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Olomoucký kraj získal v posledních letech z Bruselu přes 30 miliard dotací

Přes 30 miliard korun dotací obdržel v letech 2014 až 2020 Olomoucký kraj od Evropské unie. Peníze směřovaly především do dopravy. Dotace dostala například stavba dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou.

Olomoucký kraj získal z Evropské unie v letech 2014 až 2020 více jak 33,6 miliardy korun. Na jednoho obyvatele to je 53 705 korun. Necelou třetinu činily dotace do dopravní infrastruktury. 

Více než 1,5 miliardy korun získaly například elektrizace a zkapacitnění železniční trati z Uničova do Olomouce, stavba dálnice D1 z Přerova do Lipníka nad Bečvou nebo modernizace trakční soustavy v úseku z Nedakonic do Říkovic.

"Dotace umožnily v Olomouckém kraji také vznik dalších projektů, které pomáhají ve výzkumu na Univerzitě Palackého v Olomouci nebo složkám integrovaného záchranného systému, ale i dalším odvětvím," uvedla radní kraje Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti a STAN).

Největší objem evropských dotací v přepočtu na jednoho obyvatele má region Lipník nad Bečvou následovaný Šternberkem a Olomoucí. Region Olomouc získal nejvyšší celkovou částku.

Výsledná suma bruselských dotací se ještě změní. Konečné vyhodnocení bude možné po roce 2023, kdy budou proplaceny všechny schválené projekty.

Olomoucký kraj dá městům a obcím na čističky vod a vodovody 34 milionů

Více než třicet milionů korun poskytne Olomoucký kraj městům a obcím na výstavbu čistíren odpadních vod a vodovodů. O peníze, které hejtmanství uvolní z Fondu na podporu vodohospodářské infrastruktury, mají samosprávy velký zájem. Dotace dostane...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dotace, Evropská unie, Brusel, Olomoucký kraj, Lipník nad Bečvou, Přerov, Dálnice D1, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Zdeňka Dvořáková Kocourková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj získal v posledních letech z Bruselu přes 30 miliard dotací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.