Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Olomoucký kraj dá městům a obcím na čističky vod a vodovody 34 milionů

Více než třicet milionů korun poskytne Olomoucký kraj městům a obcím na výstavbu čistíren odpadních vod a vodovodů. O peníze, které hejtmanství uvolní z Fondu na podporu vodohospodářské infrastruktury, mají samosprávy velký zájem. Dotace dostane pětadvacet projektů.

O krajské dotace na vodohospodářskou infrastrukturu se ucházelo 32 žadatelů z řad měst a obcí, krajský úřad podpoří většinu z nich. "Úkolem fondu je zlepšit kvalitu povrchových vod a zároveň i kvalitu pitné vody. Mezi celkem 25 žadatelů rozdělí hejtmanství 34 milionů korun,“ uvedl krajský radní Martin Šmída (Piráti a STAN).

Kromě těchto peněz poskytne hejtmanství dalších 300 tisíc korun na zlepšení environmentální funkce krajiny. Jde například o projekty, které mají za cíl zadržovat vodu, a bojovat tak proti suchu.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v roce 2020 bylo zásobováno vodou z vodovodů v Olomouckém kraji bezmála 95 procent obyvatel a 86,1 procenta obyvatel bydlelo v domech napojených na kanalizaci. Průměrná denní spotřeba vody v domácnostech dosáhla hodnoty 83,2 litru na osobu.

Pitnou vodou z vodovodů pro veřejnou potřebu bylo loni zásobováno 592 800 obyvatel kraje. Délka vodovodní sítě činila 4737 kilometrů a bylo evidováno 136 000 vodovodních přípojek. V domech napojených na kanalizaci bydlelo loni v Olomouckém kraji 544 100 obyvatel, z tohoto počtu žilo 529 000 osob v domech napojených na kanalizaci s čističkou odpadních vod.

Ve vodohospodářských zařízeních v kraji bylo v roce 2020 vyrobeno 28,6 milionu metrů krychlových pitné vody, z 92 procent se jednalo o podzemní vodu. V celé republice tvořil podíl pitné vody z podzemních zdrojů necelou polovinu vyrobené vody (49,6 procenta). V mezikrajském srovnání byl podíl vody z podzemních zdrojů v Olomouckém kraji nejvyšší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VHS Olomouc

Štítky voda, čistírna odpadních vod, dotace, Olomoucký kraj, pitná voda, dům, kanalizace, Martin Šmída, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj dá městům a obcím na čističky vod a vodovody 34 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.