Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Pandemie jako motiv malby. Podloubí v centru Olomouce zdobí murál německých umělkyň

Podloubí v centru Olomouce zdobí nově murálová malba odkazující na pandemii. Dílo uměleckého dua Die Geniesser vzniklo naproti kostelu sv. Mořice v rámci Street Art Festivalu Olomouc.

Festival vyvrcholí koncem září murálovymi malbami v centru města i u Galerie Šantovka.  Nejbližší termín prohlídek olomouckého street artu je 11. srpna a jeho součástí bude i podvečerní panelová diskuse v rámci olomouckého Trienale SEFO. To se bude letos věnovat právě i tématu umění ve veřejném prostoru a vizuálním smogu. Začátkem srpna proběhne Projekce filmu Gold along the banks s úvodním komentářem organizátorů a 11. 8. panelová diskuse s názvem SEFO: Umění ve veřejném prostoru, lekce street art.

„Obraz s anonymním davem vyjadřuje silný pocit úlevy, který po pandemii všichni máme. Jde o to dostat se z izolace a znovu se k sobě vrátit, obejmout, tančit a prostě si jen užívat život naživo,“ popisují malbu s pojmenovanou „reliéf“ samotné umělkyně.

Specifickou plochu na frekventovaném místě nabídli festivalu majitelé budovy po domluvě s městem. „Najít umělce, který by se do prostoru hodil stylem i technikou malby, byla výzva. Tím spíš, že se jedná o památkově chráněnou zónu. Když se ale do výběrového řízení přihlásilo výtvarné duo Die Geniesser, věděli jsme, že je vybráno,“ dodává organizátorka festivalu Romana Junkerová.

Uměleckých výtvorů, které vznikaly v rámci festivalu, najdete po Olomouci více. Koncem června získala nový nátěr v podobě street artové malby i budova Telegraphu. Autorem je francouzský malíř a ilustrátor Vincent Chignier.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Schulz

Štítky Olomouc, murál, Street Art Festivalu Olomouc, malba, pandemie, street art, festival, Mořice, kostel, Šantovka, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie jako motiv malby. Podloubí v centru Olomouce zdobí murál německých umělkyň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.