Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Firma z Prostějovska vyslala do obcí zasažených tornádem tři kamiony plné řeziva

Sto dvacet kubíků řeziva na střešní konstrukce ze soukromé pily Javořice pomůže při opravách domů v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hruškách. Tři kamiony latí a bočních desek vyrazily z Ptenského Dvorku na Prostějovsku.

„Dodávku budou přebírat starostové nebo místostarostové v daných obcích, řidiči kamionů jsou směrováni na tamní centrální sklady. Vše jsme se snažili domluvit tak, abychom dodali dřevo ve správnou chvíli,“ shrnul předseda představenstva pily Javořice Jan Vařeka.

Kontakt pile zprostředkoval hejtman Josef Suchánek. „Vážím si pomoci privátních dárců. Pile jsme rádi hned na samém počátku pomohli s kontaktem na postižené obce. V rámci skupiny hejtmanů máme možnosti, jak se rychle zorientovat a zorganizovat pomoc, což bylo bezprostředně po událostech na jižní Moravě velmi důležité. Olomoucký kraj pomáhá i prostřednictvím záchranářů, hasičů a finančních darů. Je to celý balíček pomoci, který jsme poskytli,“ dodal hejtman Josef Suchánek (STAN).

Cena veškerého řeziva, které pila do zasažených obcí poslala, se pohybuje kolem milionu korun. „Rozhodli jsme se tak proto, že je v tuzemsku obecně nedostatek řeziva a není jisté, že by se lidé na jihu Moravy dostali k materiálu na opravu svých domovů včas,“ uzavřel Vařeka.

Silné bouřky zasáhly Jihomoravský kraj na konci června, poničily asi 1200 domů a vyžádaly si šest lidských životů. Bouřky nejvíce zasáhly Moravskou Novou Ves, Hrušky, Mikulčice, Lužice a také hodonínskou část Pánov. Bouřka ničila domy, auta i stromy.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Prostejovsko, Morava, tornádo, pila Javořice, Olomoucký kraj, okres Prostějov, Mikulčice, Hruška, Moravská Nová Ves, Javořice, Josef Suchánek, Jihomoravský kraj, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma z Prostějovska vyslala do obcí zasažených tornádem tři kamiony plné řeziva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.