Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Za týden přibylo v Olomouckém kraji 30 nákaz. Delta mutace má mírný průběh

V Olomouckém kraji za uplynulý týden přibylo 30 nákaz koronavirem. V porovnání s předchozím týdnem jde o stejný přírůstek. Epidemiologická situace v Olomouckém kraji je podle hygieniků stabilizovaná. Potvrzené delta mutace mají mírný průběh.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel Olomoucký kraj za poslední týden vykazuje čtyři nákazy, před týdnem jich bylo pět.

"V jednotlivých okresech Olomouckého kraje eviduje olomoucká krajská hygienická stanice jednotky nových případů nákazy způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2. Nejvíce nemocných se momentálně nachází v Olomouci, nejméně naopak v Jeseníku. Obecně lze konstatovat, že nejvyšší počet nakažených je mezi mladými lidmi v produktivním věku ve věkovém rozmezí 20 až 45 let," řekla mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

U dětí a u kategorie lidí nad 65 let je pouze sporadický výskyt onemocnění. "K šíření nemoci dochází nejčastěji na pracovišti, dále se objevují případy onemocnění po návratu z dovolených nebo po návštěvě hromadných akcí. KHS eviduje v Olomouckém kraji výskyt potvrzených případů delta mutace. Ve většině případů je zaznamenán pouze mírný průběh onemocnění a mezi hlavními klinickými příznaky se objevuje rýma," doplnila mluvčí.

Denní přírůstky nákaz koronavirem se v kraji nadále pohybují v jednotkách, a to od jednoho do osmi případů denně. Nejvyšší počet za uplynulý týden byl zaznamenán v úterý a ve čtvrtek.

Od počátku pandemie onemocnělo v kraji covidem 93 210 lidí a vyléčilo se jich 91 515. V kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli bylo dosud spotřebováno 506 552 dávek vakcíny, což je o 29 246 více než před týdnem. Za čtvrtek dostalo dávku 4770 lidí. Druhou dávku zatím obdrželo 217 716 zájemců.

Negativní vliv koronaviru na spermie potvrdili olomoučtí lékaři. Pomoci může zdravý životní styl

Prodělali jste covid? Možná právě i vás se týká zjištění specialistů z olomoucké a reprodukční kliniky. Ti opakovaným měřením zjistili, že až 40 procent mužů má po prodělání koronaviru horší spermiogram než před nemocí. Pandemie neplodnosti ale...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky koronavirus, covid, statistika, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, mutace, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Olomouc, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden přibylo v Olomouckém kraji 30 nákaz. Delta mutace má mírný průběh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.