Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Šéf krajské hospodářské komory Švamberk lobboval za firmu blízkou jeho dceři

Šéf krajské hospodářské komory Bohuslav Švamberk lobboval na radnici v Prostějově za firmu blízkou jeho dceři. Ta má úzký vztah s majitelem společnosti KoRo Medics, která na radnici testovala úředníky na covid. Švamberk střet zájmů odmítá. Ukázalo se navíc, že firma porušila zákon, protože na testování neměla potřebná oprávnění.

V zákoně o hospodářské komoře stojí, že má dbát na to, aby členové vykonávali podnikatelskou činnost v souladu s obecně závaznými právními předpisy. S dodržováním zákonů si zjevně nedělala problémy olomoucká společnost KoRo Medics, za kterou na radnici v Prostějově lobboval předseda Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslav Švamberk.

Firma začátkem letošního roku začala testovat zaměstnance radnice a strážníky městské policie bez zákonných oprávnění a od Krajského úřadu v Olomouci nedávno dostala za porušení zákona pokutu. Hlavním majitelem KoRo Medics je prostějovský podnikatel Jiří Rolný.

"Byl to pan Rolný, kdo městu nabídku na otestování učinil a bylo to i za spoluúčasti prostějovské hospodářské komory," potvrdil podporu Rolného firmě KoRo Medics v oficiálním prohlášení samotný Švamberk, šéf krajské i prostějovské hospodářské komory.

Nyní vyšlo najevo, že Rolný má úzký vztah se Švamberkovou dcerou. Skutečnost, že za této situace lobboval za Rolného firmu, považuje předseda krajské hospodářské komory za normální. 

"Považuji to za naprosto normální a nevidím v tom žádný střet zájmů. Já k té firmě nemám vztah, má k ní vztah moje dcera. To, že má vztah s panem Rolným, nikde netajím. S touto firmou neobchoduji a podporuji všechny firmy," tvrdí Švamberk.

Prezident hospodářské komory: byla to chyba

Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý prohlásil, že mu nepřísluší komentovat něčí osobní vztahy. "Pokud firma neměla v pořádku veškeré dokumenty a oprávnění, je to jistě chyba," dodal však Dlouhý.

Zástupci hospodářských komor letos na začátku roku podle Dlouhého hledali řešení, kdy byl na trhu nedostatek testů a nestačily ani kapacity odběrových míst.

"Celou záležitost si případně musí vydiskutovat olomoucká či prostějovská komora, pokud někdo ze členů bude přesvědčen, že vznikl nějaký vážný problém," vyzval prezident hospodářské komory. 

Opozice: předseda komory se zachoval neprofesionálně

Nezákonné testování na radnici ovšem kritizuje opozice v prostějovském zastupitelstvu. "Předseda krajské hospodářské komory měl k celé věci neprofesionální přístup," je přesvědčena například opoziční zastupitelka Hana Naiclerová (Změna pro Prostějov). Doufá, že se podobná záležitost už nebude opakovat.

Na nezákonné testy letos na začátku roku zval zaměstnance radnice a strážníky přímo primátor Prostějova František Jura (ANO). Jeho stanovisko a stanovisko majitele firmy KoRo Medics Rolného není k dispozici. Na dotazy nereagují.

Firma, která testovala lidi na radnici v Prostějově, dostala pokutu. Neměla oprávnění

Soukromá firma, která v prostorách prostějovské radnice prováděla testy na koronavirus, dostala od Krajského úřadu pokutu za porušení zákona. K testování totiž neměla oprávnění. Firmu tehdy doporučovali primátor Prostějova František Jura (ANO) a šéf...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Švamberk, lobbing, střet zájmů, dcera, KoRo Medics, Rolný, Jura, Prostějov, Hospodářská komora, radnice, Vladimír Dlouhý, Olomoucký kraj, František Jura, Hana Naiclerová, ANO 2011, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéf krajské hospodářské komory Švamberk lobboval za firmu blízkou jeho dceři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.