Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 29. května 2024  |  Svátek má Maxim
Bez reklam

Prostějovská hvězdárna slaví 60 let. Láká na fyzikální divadlo a venkovní promítání

Fyzikální divadlo a venkovní promítání připravila pro zájemce na letošní léto prostějovská hvězdárna, která slaví 60 let od svého otevření. První akce se v Kolářových sadech uskuteční již tuto sobotu.

Astronomické oddělení Muzea a galerie v Prostějově připravilo program celkem na dva prázdninové dny. Už tuto sobotu od 15 hodin zaplní předzahrádku menší výstava z historie a odborné činnosti hvězdárny.

„Jsme také moc rádi, že u nás vystoupí Úžasné divadlo fyziky, které předvede mnoho zajímavých fyzikálních pokusů. Start představení je v 18 hodin. Vyvrcholením prvního dne oslav pak bude promítání dobrodružného sci-fi filmu Interstellar, který připravujeme spolu s kinem Metro70,“ uvedla Iveta Fréharová z Astronomického oddělení muzea.

Vstupné je zdarma. Zároveň proběhne vyhodnocení soutěže Staň se hvězdářem, která odstartovala už na začátku června. „Od 13 do 17 hodin za námi účastníci mohou přijít s vyplněnými úkoly, odměníme je hvězdářským certifikátem,“ dodala Fréharová.

Druhým dnem oslav bude sobota 21. srpna, kdy se bude opět promítat pod širým nebem a k vidění budou rovněž obří modely Země a Měsíce. Jednu ze stěn budovy hvězdárny ozdobí v rámci Street art festivalu velkoplošná malba. Aktuální informace jsou uvedeny na webových stránkách hvězdárny.

Budování prostějovské hvězdárny, která sídlí v Kolářových sadech, začalo v roce 1953, otevřela se v roce 1961. V roce 2012 se hvězdárna stala součástí Muzea a galerie v Prostějově. Po celou dobu fungování je otevřena pro veřejnost a nabízí pozorování slunce či noční oblohy a vzdělávací programy pro školy a veřejnost.

Prostějovská hvězdárna dnes slaví 60 let. Otevřela svůj YouTube kanál

Přesně před 60 lety v den, kdy Jurij Gagarin poprvé letěl vesmírem, se otevřela hvězdárna v Prostějově. Jakmile to situace dovolí, pro veřejnost připravila řadu akcí mimo jiné i ve spolupráci s olomouckým Street art festivalem. Hvězdárna také...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hvězdárna Prostějov

Štítky hvězdárna, výročí, 60 let, oslavy, Muzeum a galerie v Prostějově, Prostějov, divadlo, Úžasné divadlo fyziky, Interstellar, slavnost, sad, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská hvězdárna slaví 60 let. Láká na fyzikální divadlo a venkovní promítání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.