Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Prostějovská hvězdárna dnes slaví 60 let. Otevřela svůj YouTube kanál

Přesně před 60 lety v den, kdy Jurij Gagarin poprvé letěl vesmírem, se otevřela hvězdárna v Prostějově. Jakmile to situace dovolí, pro veřejnost připravila řadu akcí mimo jiné i ve spolupráci s olomouckým Street art festivalem. Hvězdárna také otevřela svůj YouTube kanál.

Budování prostějovské hvězdárny, která sídlí v Kolářových sadech, začalo v roce 1953. Historie zdejších hvězdářů se však začala psát ještě o několik let dřív.

„Už v roce 1948 totiž na střeše 5. národní školy chlapecké odstartovala stavba hvězdářské kopule. Dokončena byla 30. října 1949, ale zanedlouho bylo jasné, že by si Prostějov zasloužil vlastní samostatnou hvězdárnu,“ popisuje Václav Horák, historik a statutární zástupce Muzea a galerie v Prostějově.

Bez úsilí a nadšení zakladatele Adolfa Neckaře by však hvězdárna ve městě nevyrostla. „Strhnul dokonce místní obyvatele, a ti tak v roce 1955 v takzvané akci Z přiložili ruce k dílu a vlastními silami při stavbě hvězdárny pomáhali,“ připomněl Horák.

V padesátých a šedesátých letech se astronomie a zejména kosmonautika těšila velkému zájmu. Ne náhodou tak bylo slavnostní otevření hvězdárny naplánováno na 12. dubna 1961. Na den, kdy z kazašského kosmodromu Bajkonur odstartovala loď Vostok 1 s tehdy sedmadvacetiletým sovětským pilotem Jurijem Gagarinem na palubě.

V roce 2012 se hvězdárna stala součástí Muzea a galerie v Prostějově. Po celou dobu fungování je otevřena pro veřejnost a nabízí pozorování slunce či noční oblohy a vzdělávací programy pro školy a veřejnost.

„Zájem o naše astronomické kluby určené menším i větším dětem je stabilní, což nás samozřejmě těší. Od chvíle, kdy se brány hvězdárny pro veřejnost uzavřely, pokračujeme v jejich distanční podobě. Malým hvězdárníčkům jsou pravidelně nahrávána vzdělávací videa, která umisťujeme na nově zřízený YouTube kanál,“ uvedla Iveta Fréharová z astronomického oddělení Muzea a galerie v Prostějově.

K vidění budou čtyřmetrové modely Měsíce a Země

U příležitosti kulatého výročí hvězdárna naplánovala řadu akcí. Výstavy nabídnou ohlédnutí v čase a zprostředkují i exkurzi do historie pozorování planet či meteorologických pozorování. K vidění bude také část odborné techniky.

„Na začátek června jsme plánovali výstavu, ale vzhledem k tomu, že jsme museli letošní výstavní plán kvůli koronavirové situaci několikrát měnit, nakonec jsme se rozhodli pro venkovní variantu v podobě dvou prázdninových víkendů,“ vysvětlil Horák. Termíny bude hvězdárna ještě upřesňovat. 

Fréharová však prozradila, že v jednání je zapůjčení asi čtyřmetrových modelů Měsíce a Země z brněnské Hvězdárny.

„Nechali jsme také vyrobit výroční turistickou známku, v prodeji bude limitovaných 300 kusů za cenu 40 korun. Zakoupit ji bude možné od pondělí 12. dubna na pokladně hvězdárny. Po dobu uzavření zařízení bude prodej možný po domluvě v prostorách předzahrádky,“ uvedla.

Hvězdárna zahájila také spolupráci s renomovaným Street art festivalem z Olomouce. „Díky tomu by mohl na sklonku prázdnin ozdobit jednu ze stěn naší budovy mural, tedy velkoplošná malba. To bude velká událost,“ dodala Fréharová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna Prostějov

Štítky hvězdárna, výročí, otevření, Prostějov, YouTube kanál, Jurij Alexejevič Gagarin, Václav Horák, Muzeum a galerie v Prostějově, festival, Země, Měsíc, Vostok 1, Kosmodrom Bajkonur, street art

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská hvězdárna dnes slaví 60 let. Otevřela svůj YouTube kanál  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.