Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Povinnost doložit bezinfekčnost vyprázdnila koupaliště v Olomouckém kraji

Přísné podmínky předkládání dokladů o bezinfekčnosti vyprázdnilo letos v létě v Olomouckém kraji koupaliště. Kromě nejmenších dětí do šesti let totiž pokladnami projdou pouze očkovaní, lidé s dokladem o prodělání nemoci nebo negativním výsledkem testu ze zdravotního zařízení. Například na přerovském koupališti návštěvnost kvůli těmto podmínkám klesla na čtvrtinu.

"Přerovský bazén opatření pocítil. Návštěvnost se pohybuje někde mezi jednou třetinou až jednou čtvrtinou návštěvnosti doby předcovidové. Návštěvníci se opravdu musejí prokazovat. Ti, kteří nemají požadované dokumenty a věřili, že po nich na bazéně nic chtít nebudou, se s nadávkami obrátí a odejdou anebo si koupí samotesty, které si udělají přímo u vstupu," řekla dnes mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

I ze zkušeností pokladních se lidé bez potřebných dokladů nechtějí podmínkám podrobovat a zamíří radšo k rybníku, řece či vodní nádrži, kde se nic nekontroluje. Nepříjemná situace je to i pro pokladní. "Zejména pokladní, která je jako první na ráně, musí lidem opakovat, že to není výmysl bazénu, ale vládní nařízení kontrolované hygienou. Je to opravdu velmi nepříjemná situace, kterou často odnesou děti, s nimiž rodiče jdou plavat a nemají u sebe platné dokumenty," doplnila mluvčí radnice.

Podobná situace panovala o víkendu na koupališti v přerovské části v Penčicích, kde se řada rodin s dětmi u vchodu otáčela, čestné prohlášení o bezinfekčnosti totiž už nestačilo. Někteří si narychlo na zídce dělali u pokladen samotesty. "Mám dvě děti, vstupné by se výrazně prodražilo. Vzala jsem je místo toho do lomu ve Výklekách a stejnou cestu volila i řada dalších," řekla jedna z maminek.

Pokles návštěvnosti pociťují i na koupalištích v Prostějově. "Propad je o větší polovinu. Důvod je jednoznačný, děti, mladí rodiče s dětmi, mládež, ti prostě nechodí. Provozujeme dvě koupaliště a to, které je spíše specializované na starší klientelu, nemá propad tak zásadní, je to o 30 až 40 procent. Tam, kam chodí ti mladí, je to o 60 procent," řekl dnes jednatel Domovní správy Vladimír Průša. Správa se podle něj snaží zajistit na místě antigenní testy, i tak se však vstupné rodinám prodraží . "Při všech hrůzách z hlediska ekonomického je to další rána. Ač máme otevřeno, tak budeme ve ztrátě," doplnil.

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví jsou návštěvníci bazénu povinni se před vstupem prokázat absolvováním PCR testu v posledních sedmi dnech, antigenního testu v posledních 72 hodinách či mít potvrzení o prodělání nemoci nebo mít alespoň 14 dnů po druhé dávce vakcíny.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Litovel

Štítky ČR, rekreace, koronavirus, Olomoucký, koupaliště, Olomoucký kraj, bazén, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav Vladyka

Petr Ševčík. Pane Ševčík. Jenže jak se ukazuje, tak zrovna tyto vakcíny u důchodců docela rychle mizej a u ostatních to bude to samé. A s tou učinností je to taky špatné. . Po půl roce jsou neučinné a není po nich stopa. Takže se budou muset chodit očkovat pořád. Očkovanej může onemocnět, může to roznášet, tedy být infekční, tak na co se očkovat. At se dá očkovat kdo chce, to je mně jedno, ale já nemám zájem a takovejch je spousta. A pokud mně kvůli tomu někam nepustí, tak jen prodělá provozovatel.

Středa, 4. srpna 2021, 14:48Odpovědět

Jakub Sedlák

Samotesty už přece taky "neplatí"... U vstupu nebo kdekoliv jinde...

Čtvrtek, 29. července 2021, 23:46Odpovědět

Petr Ševčík

Pane Vladyko, všechny ty smrtelné, dnes už téměř vymýcené nemoci, se před nějakými sto roky také léčily experimentálně. A vakcíny nevyvíjely špičkové laboratoře, ale často jen pár nadšenců, kteří slyšeli od takových posměváčků jen urážky. Namátkou Dr. Semmelweis, nebo Ludvík Pasteur. Ale pokud by se neočkovalo, budete křičet, že vláda nic nedělá.

Čtvrtek, 29. července 2021, 17:32Odpovědět

Bohuslav Vladyka

O prachy jde v první řadě. Očkovat se nebudu, protože těm sra.kám nevěřím a test si nikde a u nikoho dělat nebudu. Míst na koupání je všude dost a nemusím, když vyhláška nechce, živit nějaké koupaliště. A když mě nepustěj do hospody, tak si koupím pivo v krámě a hospoda bude krachovat. To samé s kinama a ostatníma službama. Jen ovce do sebe nechá naprat experimentální vakcínu a ještě u toho bude bečet slastí. No a když mi zakážou pracovat, tak půjdu na pracák, at se o mě tenhle špinavej stát postará.

Středa, 28. července 2021, 19:12Odpovědět

Petr Luba

Úplně nechápu tu část kdy si člověk může zakoupit jednorázový test a udělat si ho na místě. Na toto je někde vyjímka? Měl jsem za to že bez oficialního testu člověka pustit nemůžou

Středa, 28. července 2021, 11:30Odpovědět

Povinnost doložit bezinfekčnost vyprázdnila koupaliště v Olomouckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.