Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Olomouc sklízí kritiku, že chce koupit jednu překážku do skateparku za milion korun

Velké pozdvižení vzbudil plán olomoucké radnice rozšířit skatepark v Neředíně. Za jednu chybějící překážku hodlá město zaplatit téměř milion korun. Vedení radnice namítá, že cena vzešla ze standardně vypsané veřejné zakázky. Podle dodavatele cena odpovídá velké rozloze překážky.

Smlouva na stavbu lomené a bazénové překážky s plošinou a step-upem zní na 987 tisíc korun. Překážka má celkové rozměry zhruba 10 krát 15 metrů a výšku 2,8 metru. Cena má desítky kritiků.

"Překážka se zdá býti podle ceny spíše jako tunel, než nějaká rampa," komentoval celou záležitost na sociálních sítích například David Macháč.

Lidé upozorňují na to, že jiné obce a města za trochu vyšší cenu postavily rovnou celý skatepark. Například Paseka na Olomoucku uvedla, že její skatepark by mě podle projektu vyjít na 3,5 milionu korun, pump-truck za 350 tisíc korun pak zaplatí sama obec.

Prostějov před dvěma lety kompletně rekonstruoval skatepark u zimního stadionu za 3,5 milionu korun.

"Součástí rekonstrukce byla demontáž původních a rekonstrukce jedné stávající překážky, a dále kompletní realizace nových překážek. Celkově jich skatepark nabízí devět," potvrdil Petr Brückner z odboru rozvoje a investic na prostějovském magistrátu.

Univerzální sestava překážek v Prostějově je podle něho určená pro BMX kola, skateboarding, in-line brusle a koloběžky a areál je kompletně umístěný na asfaltové ploše.

Šlo o standardní veřejnou zakázku

Olomoucké radnici dodá překážku za milion korun stavitel skateparků Zdeněk Kotyza z Vamberka. Cena je podle něho absolutně v pořádku.

"Cena je přibližně o 20 procent vyšší než dřív, protože letos v květnu šly nahoru cena železa, překližky a pojezdového povrchu, což je největší položka," prohlásil Kotyza.

Na skateparcích, které montuje, podle něho jezdí nejlepší rideři v České republice a nikdo si nikdy nestěžoval.

"Musíte se také podívat na velikost překážky. Je to sice jedna překážka, ale její rozloha je taková jako normální malý skatepark," tvrdí Kotyza.

Za město Olomouc smlouvu podepsala náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS), která je nyní na dovolené. Také ona jakékoliv nepravosti rezolutně odmítla.

"Byla to veřejná zakázka, která standardně visela na úřední desce. Proběhla soutěž, nebylo v tom nic nekalého," vzkázala náměstkyně.

Do soutěže se přihlásil pouze jeden zájemce

Podle mluvčího magistrátu Michala Folty město již několik let registruje zájem na doplnění překážek v neředínském freestyleparku. Letos po ukončení protiepidemických nařízení navíc zájem o skatepark enormně vzrostl. 

"Proto jsme formou veřejné zakázky, otevřenou výzvou, oslovili potenciální výrobce. Přihlásit se mohl kdokoliv, podmínkou bylo jen to, aby překážkový prvek splňoval tvarem, rozměry, technickým provedením a rozmístěním bezpečnostní a technickou normu. Město ale dostalo jen jednu nabídku," uvedl Folta.

Podle něho jde o víceúčelový prvek, který má kovovou konstrukci a plastové, trvanlivější plochy. "Cena odpovídá kvalitě. Důležitým kritériem byla i rychlost, protože pokud by veřejná zakázka byla zrušena, věc by se odložila až do příští sezóny," dodal mluvčí magistrátu.

Jeseník má nový skatepark. Kombinuje streetový park s moderní BMX dráhou

Skateboardistům, bikerům, milovníkům in-line bruslí nebo jezdcům na koloběžkách začal v Jeseníku dělat radost nový skatepark. Stavba vyšla zhruba na 7,3 milionu korun. Město ho dalo vybudovat v místní části v Bukovicích, nahradil areál v...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky skatepark, překážka, cena, Olomouc, Prostějov, Paseka, veřejná zakázka, radnice, Neředín, magistrát, Markéta Záleská, ODS, Olomoucký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Dobrovítovský

Ano, ve skateparcích od hroznýho Parkpilotu jezdí nejlepší riders z Česka :D :D :D Proto ten park v Neředíně už jen hnije a všichni, co dělají nějaký adrenalinový sport, radši jezdí na Baumaxu :D

Čtvrtek, 29. července 2021, 17:03Odpovědět

Olomouc sklízí kritiku, že chce koupit jednu překážku do skateparku za milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.