Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Lidé odevzdali stovky zbraní. Například opakovací pušky z druhé světové války

Během letošní zbraňové amnestie přinesli lidé na policii v Olomouckém kraji 276 zbraní a téměř osm tisíc nábojů. Šlo například o německé opakovací pušky Mauser a Steyer z druhé světové války, opakovací malorážky nebo brokovnici a samonabíjecí pistole z první poloviny minulého století.

Od začátku roku do konce  července lidé odevzdali celkem 276 zbraní a 7930 kusů střeliva. Nejčastěji se jednalo o pistole, revolvery, malorážky a pušky.

"Zajímavostí byly například opakovací puška z druhé světové války německé výroby Mauser a Steyer a opakovací malorážky vyrobené v letech 1960 až 1985. Za zmínku stojí také brokovnice dvojka z Rakouska - Uherska, rok výroby 1905, a dále samonabíjecí pistole Browning z let 1930 a 1935 a Luger z let 1917 a 1920," uvedla mluvčí policie Marie Šafářová.

Mezi odevzdaným střelivem převažovalo pistolové střelivo ráže 6,35 mm Browning, 7,65 mm Browning a 9 mm Luger. Téměř 90 procent odevzdaných zbraní se po zaregistrování vrátilo zpět majitelům.

"Pokud nebyli držiteli zbrojního průkazu, museli si požádat o vydání příslušných dokladů nebo povolení opravňujících k nabytí vlastnictví, držení a případně nošení zbraně a střeliva. Jen malá část lidí darovala zbraně státu. Většinou tak učinili, pokud byla zbraň poničená, zkorodovaná a dále nepoužitelná," dodala mluvčí policie.

Při poslední amnestii v roce 2014 lidé v Olomouckém kraji odevzdali 244 zbraní a téměř 15 tisíc kusů střeliva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky zbraň, střelivo, amnestie, policie, Olomoucký kraj, druhá světová válka, Rakousko, Uherské království

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé odevzdali stovky zbraní. Například opakovací pušky z druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.