Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Hluk z retardérů obtěžuje obyvatele opraveného sídliště. Město tvrdí, že zvuk má zpomalit auta

Nedávno opravené sídliště Šárka v Prostějově má další problém. Po matoucím dopravním značení se ukázalo, že na zpomalovacích retardérech auta nezpomalují, jsou ovšem příliš hlučná, a otravují zdejší obyvatele. Prostějovská radnice naopak tvrdí, že právě zvuk retardérů má auta zpomalovat.

Nejstarší prostějovské sídliště Šárka prošlo celkovou revitalizací za 70 milionů korun před dvěma roky. 

"Při revitalizaci sídliště byly na křižovatkách vydlážděny plochy, které mají sloužit jako zpomalovače rychle projíždějících vozidel. Bohužel se to nějak nepovedlo, výplň mezi dlažebními kostkami se vytřepala a hlučnost, která byla značná již na počátku, se ještě zvýšila. Otevřít okno během špičky, kdy sídlištěm projíždí spousta aut, je velká odvaha," stěžovala se před časem na prostějovské radnici jedna z obyvatelek sídliště Táňa Žilková.

Obyvatelé žádali, aby radnice celou věc vyřešila. Navrhli vyasfaltování retardérů nebo jejich úplné zrušení a snížení maximální povolené rychlosti přes sídliště, kudy vede jedna z důležitých dopravních tras v Prostějově.

Radnice slíbila, že mezi dlažební kostky doplní štěrk. Uběhlo však pár týdnů a situace je stejná.

"Myslím si, že dosypání štěrku problém nefunkčních zpomalovacích prahů nevyřeší. Jediným řešením je úprava nájezdů, čímž by došlo ke snížení rychlosti projíždějících vozidel, snížení hlučnosti a především ke zvýšení bezpečnosti na Šárce. Bude město tento problém vůbec řešit," ptal se další obyvatele Prostějova Vojtěch Dokoupil.

Město: Zvuk retardérů má auta zpomalit

Město oznámilo, že žádné větší úpravy nechystá, a naopak tvrdí, že právě zvuk retardérů je jedním z faktorů, který má auta zpomalit.   

"Dopravní prahy byly řádně projednány a schváleny. Případná stavební úprava musí být projednána podle platných právních předpisů. Zvýšená plocha vozovky slouží i jako bezbariérové místo pro přecházení a účinnost prahů není dána pouze jejich výškou a sklonem, ale i psychologicky, optickou změnou povrchu a změnou jeho akustických vlastností," tlumočila stanovisko odboru dopravy na prostějovském magistrátu referentka komunikace Anna Kajlíková.

Většina řidičů ovšem podle ní na retardérech rychlost snižuje. "Aktuálně není v plánu provádět výměnu materiálu, ze kterého je zpomalovací práh proveden," dodala Kajlíková.

Na sídlišti bylo matoucí dopravní značení

Hlučné retardéry nejsou prvním problémem, kterému nedávno opravené sídliště čelí. Ukázalo se také, že nové dopravní značení je na některých místech matoucí.

"U vchodů do domů je žlutá čára, nesmí se tam stát kvůli vozidlům IZS. Na začátku těchto úseků je vždy značka Zákaz stání a na konci Konec zákazu stání. Tím je navozen mylný dojem, že za touto značkou se stát smí,“ upozornil jeden z obyvatel sídliště Rostislav Matl. Zmatené dopravní značení bylo podle něho dokonce součástí projektu. 

Radnice v Prostějově duplicitní dopravní značení připustila a již před časem oznámila, že požádá majitele komunikace o nápravu.

Revitalizaci nejstaršího prostějovského sídliště přitom zdejší radnice připravovala několik let, proběhly mimo jiné i besedy se zdejšími obyvateli.

Radnice Olomouckého kraje investovaly do regenerací sídlišť desítky milionů

Desítky milionů korun investovaly radnice v Olomouckém kraji do regenerace panelových sídlišť, která byla postavena před rokem 1989 a už potřebovala modernizaci. Na sídlištích jsou průběžně opravovány komunikace, inventář. Značná část investic...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky zpomalovací pruhy, hluk, sídliště, Šárka, Prostějov, dopravní značka, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ales Bartonicek

Povedlo se vyřešit problém?

Pondělí, 6. června 2022, 09:18Odpovědět

Hluk z retardérů obtěžuje obyvatele opraveného sídliště. Město tvrdí, že zvuk má zpomalit auta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.