Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na tornádem poničenou galerii v Hodoníně se vybralo 200 tisíc korun

Více než dvě stě tisíc korun vynesla charitativní akce, kterou zorganizovalo hejtmanství na podporu památek v Jihomoravském kraji, které poničilo nedávné tornádo. Jde o peníze, které návštěvníci zaplatili v průběhu posledního červencového víkendu v muzeích, galeriích a památkách na území Olomouckého kraje.

"Vybralo se celkem 209 tisíc korun. Rád bych poděkoval všem, kteří se do charitativní akce zapojili. Peníze půjdou konkrétně na opravu poničené galerie v Hodoníně,” uvedl radní Olomouckého kraje pro oblast kultury Jan Žůrek (Spojenci - KpOK).

Nejde o jedinou pomoc, kterou hejtmanství do sousedního kraje postiženého přírodní katastrofou pošle. Přímo z rozpočtu zamíří do nejvíce postižených obcí finanční dar v celkové výši 400 tisíc korun a nedávno hejtman zprostředkoval dodávku stavebního řeziva, které jižní Moravě po řádění tornáda zoufale chybělo.

Již dřív poslaly na Hodonínsko peníze například Olomouc, Prostějov nebo obce z Litovelska, které v roce 2004 rovněž zasáhlo tornádo. Litovel schválila 770 tisíc korun, starostové 23 obcí Mikroregionu Litovelsko pak odsouhlasili částku 230 tisíc korun.

Sbírky pořádají i jednotliví obyvatelé regionu. "Tuto sobotu 14. 8. povezeme sbírku na pomoc Jižní Moravě. V pátek 13. 8. budu svážet věci od lidí, co nemohou přijet. Pokud jste na tom stejně, ozvěte se," vyzvala na sociálních sítích například Pavla Odstrčilíková z Olomouce.

Litovelsko pošle na poničenou jižní Moravu milion. Město zažilo podobné tragédie, říká starosta

Od extrémní bouře s tornádem na jižní Moravě uběhly tři týdny, pomoc nejen z Olomouckého kraje ale proudí dál. Nepříjemné pocity po přírodní katastrofě i vděk za solidaritu znají obyvatelé Litovle a okolí. Vedení města odsouhlasilo peněžitý dar...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky tornádo, pomoc, sbírka, muzeum, galerie, památka, Olomoucký kraj, Hodonín, peníze, Jihomoravský kraj, Jan Žůrek, Olomouc, okres Hodonín, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na tornádem poničenou galerii v Hodoníně se vybralo 200 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.