Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Litovelsko pošle na poničenou jižní Moravu milion. Město zažilo podobné tragédie, říká starosta

Od extrémní bouře s tornádem na jižní Moravě uběhly tři týdny, pomoc nejen z Olomouckého kraje ale proudí dál. Nepříjemné pocity po přírodní katastrofě i vděk za solidaritu znají obyvatelé Litovle a okolí. Vedení města odsouhlasilo peněžitý dar 770 tisíc korun. Další prostředky věnuje Mikroregion Litovelsko.

Částka poskytnutá z rozpočtu Litovle se stejným dílem rozdělí mezi šest obcí – Břeclav, Hodonín, Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a Jihomoravský kraj.

„Litovel zažila podobné tragédie. Zasáhly nás dvě velké povodně, taky tady prošlo tornádo a zažili jsme i uzavření města,“ připomněl starosta Litovle Viktor Kohout mimořádné protiepidemické opatření v loňském březnu. „V těchto situacích nám solidarita vždy pomohla, také se dostalo nám materiální i finanční podpory,“ podotkl Kohout.

Po zasedání zastupitelstva Litovle jednali také starostové 23 obcí Mikroregionu Litovelsko, kteří částkou 230 tisíc dorovnali dar na rovný milion. Obce se vzdaly příspěvků na kulturní akce a peníze poputují na transparentní účet Jihomoravského kraje.

Litovelské tornádo v červnu 2004 způsobilo škody za více než 100 milionů korun, následky bouře na jižní Moravě byly vyčísleny až na 15 miliard.

Vlna solidarity proběhla po katastrofických událostech na Břeclavsku a Hodonínsku napříč Olomouckým krajem. V zasažených oblastech pomáhali dobrovolníci, hasiči, záchranáři i peníze a dary obyvatel a obcí.

Vlna solidarity s jihem Moravy postiženým katastrofální přírodní pohromou se zvedla v Olomouckém kraji. Města, obce a obyvatelé regionu pořádají sbírky, záchranáři posílají na jih své lidi a o pomoci jedná například také hejtmanství.

Finanční pomoc schválili v tomto týdnu také zastupitelé Prostějova, na konto Jihomoravského kraje poputuje 1,5 milionu korun. Prostějov již dříve zorganizoval také sbírku čepic a ochranných krémů pro pracovníky a obyvatele v jihomoravských obcích. Dalším darem bylo i stavební řezivo pro opravu poničených střech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky tornádo, pomoc, dar, neštěstí, Litovel, Prostějov, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Mikroregion Litovelsko, Břeclav, Hodonín, Mikulčice, Hrušky, Lužice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovelsko pošle na poničenou jižní Moravu milion. Město zažilo podobné tragédie, říká starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.