Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Jak předejít nebezpečným událostem při výletech a turistice? Hasiči radí

Prozkoumávat obtížně přístupná místa se v Olomouckém kraji se během prázdnin vydávají turisté nejen v Jeseníkách. Zdolat náročný výstup se nedávno rozhodla například turistka na Hranicku. A nedopadlo to dobře.

Na co dávat pozor při výletech a turistice, to radí mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Turistka se vydala ke zřícenině hradu Puchart nedaleko Potštátu a zlomila si tam nohu. Kvůli nepřístupnému terénu byla na pomoc zdravotnické záchranné službě s transportem pacientky vyslána i naše profesionální jednotka z Hranic. Pacientku museli hasiči nakonec přinést k vozidlu zdravotnické záchranné služby po úbočí skály úzkou stezkou ve speciálních nosítkách SKED.

Během letních měsíců nejde o ojedinělou událost. Naše jednotky bývají vysílány do nepřístupných míst také například v Rychlebských horách či v Jeseníkách. Ročně jde o desítky podobných zásahů, při nichž spolupracujeme nejen se záchranáři zdravotnické záchranné služby, ale též s horskou službou.

Abyste předešli nebezpečným či nepříjemným událostem při turistice, máme pro vás pár pravidel, kterými byste se měli řídit. Mezi ty nejdůležitější zásady patří mít neustále povědomí o tom, kde jsem a sledovat své okolí. V přírodě bývá totiž složité určit polohu toho, kdo potřebuje akutně pomoci, pokud sám neví, kde se nachází. Přitom určit přesně místo události bývá pro záchranu klíčové.

K orientaci mohou posloužit rescue pointy

Co tedy může při lokalizaci pomoci? Nejpřesnější je uvést GPS souřadnice z mobilního telefonu. Využít můžete též aplikaci Záchranka, která v případě potřeby pošle automaticky zdravotnické záchranné službě vaši polohu.

Pokud situace neumožňuje použít mobilní zařízení, pak k lokalizaci poslouží turistické značení, nadzemní elektrické vedení velmi vysokého napětí, vodní toky a nádrže. K orientaci v neznámém terénu slouží také památná místa, jako jsou pomníky, kaple, boží muka. Pomoci mohou vysílače, rozhledny či body záchrany, takzvané rescue pointy. Jde o místa v krajině označená jasně žlutou tabulkou s unikátním kódem, který usnadňuje lokalizaci, ale také organizaci záchranných prací hasičů, policistů či záchranářů. Využíváme je rovněž pro přesnější určení rozlohy lesních požárů.

Doporučujeme také nepodceňovat podmínky na českých horách a zvolit vhodné oblečení i obutí, přibalit dostatek vody a turistickou lékárničku. V případě rychlé změny počasí a možných bouřek opusťte hřebeny hor. V lesích pak při silném větru udržujte ostražitost, mohou hrozit pády stromů.

Žena si zranila nohu na vrcholu skály. Hasiči ji museli snést po strmé a úzké stezce

Ženu s vážným zraněním nohy vyprošťovali před pár dny záchranáři z nepřístupného terénu u zříceniny hradu Puchart poblíž Potštátu na Přerovsku. Při náročné akci museli hasiči z Hranic a Potštátu nosítka se zraněnou odnést po strmé lesní stezce....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky hasiči, rada, túra, Jeseníky, Olomouc, turismus, zdravotnická záchranná služba, Olomoucký kraj, Potštát (hrad), Rychlebské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak předejít nebezpečným událostem při výletech a turistice? Hasiči radí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.