Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Bytová výstavba v Olomouckém kraji v pololetí klesla téměř o devět procent

Bytová výstavba v Olomouckém kraji klesá i letos. Za první pololetí začala v kraji stavba 800 bytů, meziročně jich bylo o 8,9 procenta méně. Bytová výstavba v kraji už loni po předchozím růstu meziročně klesla o 8,2 procenta, jelikož značnou část stavební sezony poznamenala pandemie koronaviru.

Předloni bytová výstavba v Olomouckém kraji naopak vzrostla o 2,3 procenta. 

"Ke snížení došlo u nové výstavby bytů, kterých bylo zahájeno 651. Meziročně jich bylo o 104 méně, což odpovídalo poklesu o 13,8 procenta. Naopak zahájených bytů, které vzniknou změnou dokončených staveb, bylo 149 a ve srovnání s prvním pololetím loňského roku se jejich počet zvýšil o 26 bytů," komentovala bytovou výstavbu v kraji Jarmila Benešová z olomoucké pobočky ČSÚ.

Byty, jejichž stavba byla zahájena v Olomouckém kraji, tvořily v pololetí 3,9 procenta z celkového počtu zahájených bytů v celém Česku. Jejich počet v ČR se meziročně zvýšil o o 9,1 procenta na 20 335 zahájených bytů. Meziročně vyšší počet zahájených bytů byl evidován v deseti ze 14 krajů. Absolutně nejvíce jich bylo zahájeno ve Středočeském (3451 bytů) a Jihomoravském kraji (2860 bytů).

V prvním pololetí byla v Olomouckém kraji dokončena stavba 929 nových bytů, meziročně o 17 procent méně. O pětinu nižší byl počet dokončených bytů v nové výstavbě, kterých bylo zkolaudováno 865, což je pokles o 19,3 procenta. Dalších 64 bytů vzniklo změnou již dříve dokončených staveb. Podobně jako u zahájených bytů bylo nejvíce dokončených bytů v nových rodinných domech, a to 577.

Výstavba ožila hlavně v Olomouci

Výrazný pokles byl v prvním pololetí v kraji zaznamenán u dokončených bytů v nových bytových domech. Celkem jich bylo 285, meziročně o o polovinu méně. V nebytových budovách pak bylo od ledna do června dokončeno 13 bytů.

Za celý rok 2020 začala v Olomouckém kraji stavba 1917 bytů, meziročně o 8,2 procenta méně. Z celkového počtu zahájených staveb bytů jich loni připadlo 1675 na novou výstavbu. Stavba dalších 242 bytů byla zahájena v už dokončených stavbách. V roce 2019 byla v Olomouckém kraji zahájena stavba 2089 bytů, jejichž počet meziročně vzrostl o 2,3 procenta a byl druhý nejvyšší za posledních 11 let.

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní připravuje, staví či dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu.

Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Více než 200 bytů ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS.

Kvůli vysokým cenám stavebních prací byl ale pozastaven projekt luxusní obytné čtvrti Šantovka Living, ve které mělo být 200 bytů. Lidem, kteří už složili zálohy, se developer rozhodl vrátit peníze. Podle firmy zatím není možné stavbu uskutečnit.

Převod družstevních bytů v Olomouci zastupitelstvo po sedmi hodinách stáhlo z programu

Převod zhruba čtyř stovek družstevních bytů na nájemníky byl včera po sedmihodinovém jednání nakonec z programu olomouckého zastupitelstva stažen. Návrh počítal s doplatkem, nájemníci však tvrdí, že byty družstvům, v nichž má majetkový podíl...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky byty, výstavba, statistika, Olomoucký kraj, stavba, pandemie covidu-19, Olomouc, Česko, Český statistický úřad, O2 Czech Republic, Tabulový vrch a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytová výstavba v Olomouckém kraji v pololetí klesla téměř o devět procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.