Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Převod družstevních bytů v Olomouci zastupitelstvo po sedmi hodinách stáhlo z programu

Převod zhruba čtyř stovek družstevních bytů na nájemníky byl včera po sedmihodinovém jednání nakonec z programu olomouckého zastupitelstva stažen. Návrh počítal s doplatkem, nájemníci však tvrdí, že byty družstvům, v nichž má majetkový podíl město, řádně dvacet let spláceli a nyní je chtějí převést bez doplatku.

Radní celý návrh ještě dopracují, aby realitní transakce s byty v hodnotě bezmála 870 milionů korun byla důkladně připravena. Nejpozději v září by návrh mělo znovu zastupitelstvo projednat.

"Rada počítá s tím, že na dopracování (návrhu způsobu převodu bytů) bude pracovat minimálně s těmi konzultanty, jejichž argumenty tady dnes zaznívaly. Pakliže budou ochotni s námi dál na tomto materiálu pracovat. Chci, abychom při takto významné a klíčové majetkové transakci neudělali chybu," komentoval stažení návrhu primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Olomoucká radnice se po více než rok trvajících analýzách a konzultacích s odborníky v polovině června rozhodla převést zhruba čtyři stovky družstevních bytů na nájemníky za doplatek, který má být zlomkem jejich obvyklé ceny stanovené znalci.

Stovky družstevníků požaduje po Olomouci, aby jim převedla byty

Zhruba dvě stovky nájemníků a obyvatel družstevních bytů v Olomouci se dnes na jednání městského zastupitelstva dožadovaly informací o tom, kdy jim radnice převede byty. Nespokojení obyvatelé se odvolávají na uzavřené smlouvy a chystají žaloby....

Nájemníci by měli za družstevní byty zaplatit dohromady necelých 27 milionů korun, znalci cenu bytů vyčíslili na 863 milionu korun. Doplatky měly podle zatím posledního návrhu radních připadnout dvěma bytovým družstvům, které byty spravují.

Radnice původně se způsobem převodu družstevních bytů na nájemníky vyčkávala, až bude u soudu vyřešena právní otázka platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, která se této realitní transakce týká. Před více než 20 lety v Olomouci začala stavba bytů, kterou zčásti dotoval stát, část nákladů zaplatili nájemníci a zbytek doplatili pomocí nájmu.

"Smlouvy měly určité znění. Že po dobu 20 let budeme splácet něco jako hypotéku. A po 20 letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví," řekla již dříve jedna z nájemnic.

Podle právničky Marvanové jsou smlouvy platné

Radní se ale nakonec rozhodli už déle nečekat na verdikt soudu a na základě odborné cenové studie i metodického stanoviska ministerstev navrhli zastupitelstvu způsob převodu bytů.

"Jsme přesvědčeni, že s vysokou pravděpodobností vše nasvědčuje tomu, že smlouvy jsou neplatné. Máme to od ministerstva vnitra, máme to i od ostatních právníků, kteří se k tomu vyjadřovali. Přesto, že se smlouvy jeví jako neplatné, chceme převádět byty podle podmínek, kam až nás pustí zákon, aby byly co nejvstřícnější," řekl na jednání zastupitelstva primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Podle právničky Hany Marvanové, která zastupitelům předložila analýzu chystaného převodu družstevních bytů, ale není důvod se domnívat, že původní smlouvy s nájemníky jsou neplatné. Byty lze proto podle Marvanové bez obav převést bez doplatku.

Právní zástupce nájemníků Zdeněk Joukl už dříve řekl, že jeho klienti požadují převod družstevních bytů bez doplatků. V opačném případě budou chtít náhrady škody.

Olomouc chce převést stovky bytů za nízký doplatek. Advokát podá žaloby

Olomoucká radnice se po analýzách a konzultacích rozhodla převést zhruba čtyři stovky družstevních bytů na nájemníky za doplatek, který bude zlomkem jejich obvyklé ceny. Advokát nájemníků s tím však nesouhlasí a oznámil, že začne podávat žaloby....

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byt, družstvo, převod, Joukl, Olomouc, Hana Kordová Marvanová, Miroslav Žbánek, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Převod družstevních bytů v Olomouci zastupitelstvo po sedmi hodinách stáhlo z programu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.