Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

V olomoucké zoo je možno vidět mláďata nejmenších opic na světě, kosmanů zakrslých

Měsíc od narození se mláďata nejmenších opic na světě, kosmanů zakrslých, představují v olomoucké zoo veřejnosti. Kosmany chová svatokopecká zahrada už téměř třicet let a za tu dobu se zde narodilo 126 mláďat kosmanů zakrslých.

Vidět nejmenší opici na světě je zážitek, ale vidět nejmenší nejmenší opici na světě, to nyní lze pouze v olomoucké zoo. Mláďata kosmanů zakrslých se jako měsíční nyní představují veřejnosti. „Rodina se aktuálně skládá z chovného páru a osmi mláďat různého věku,“ upřesnila zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zahrada chová kosmany od roku 1994. Začala s chovem kosmanů bělovousých a díky nim získala označení nejúspěšnějšího chovatel tohoto druhu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Kosmani zakrslí pak v olomoucké zoo porodili postupně 126 potomků.

Kosmani zakrslí jsou nejmenší žijící opicí na světě. Nejoblíbenější druh potravy představuje stromová pryskyřice, aby se k ní dostali, kosmani chytře narušují svými ostrými řezáky kůru stromů. Mláďata po porodu nosí nejen otec, ale i sourozenci. Než se mládě ve věku zhruba deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co otec.

Kosmani
Náleží k drápkatým opicím, obývají jihoamerické deštné lesy, jimž životní prostředí mizí před očima. Mají přeměněné nehty na drápky, pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Váží kolem 400 gramů, dožívají se zhruba 10 až 15 let a skáčou do vzdálenosti 5 metrů. Dospělí jedinci kosmanů zakrslých váží pouhých 100 gramů, mláďata pak 5 až 7 gramů.

FOTO: V olomoucké zoo se narodila mláďata nejmenší žijící opice na světě

V Olomoucké zoo přišla na svět 11. srpna 2020 dvě mláďata kosmanů zakrslých a v jejich rodinách je tak pořádně rušno. „A jelikož matky své potomky pouze kojí a veškerou péči o ně přebírají zbylí členové rodiny, chůvami se to kolem nich jen...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky kosman zakrslý, mládě, zoo, Olomouc, opice, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké zoo je možno vidět mláďata nejmenších opic na světě, kosmanů zakrslých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.