Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Kraj schválil investice do sociálních služeb. V plánu jsou opravy i nové stavby

Významné investice podle zástupců vedení Olomouckého kraje čekají i v dalších letech sociální služby v regionu. Domovy pro seniory či pro osoby se zdravotním pojištěním by se díky dotacím měly dočkat rekonstrukcí i nových budov.

Hejtmanství již dříve avizovalo cíl do určité míry proměnit centra poskytující sociální služby a zkvalitnit poskytovanou péči. „Naším záměrem je, aby lidé s hendikepem nežili ve velkých odloučených komplexech, ale aby se, jak jen to bude možné, začlenili do společnosti,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínek.

Kraj plánuje postavit novou budovu Centra sociálních služeb v Prostějově. Rozsáhlá rekonstrukce potom čeká šternberské Vincentinum a do nového přesídlí i obyvatelé domova pro seniory v Libině. Další budovu má podle krajského plánu získat také Domov pro seniory Červenka.

„Velká část investic půjde do modernizace domovů pro seniory a na humanizaci domovů pro osoby se zdravotním postižením a domovy se zvláštním režimem. Konkrétně se jedná například o Nové Zámky, Vincentinum Šternberk či Paprsek v Olšanech,“ doplnil Ivo Slavotínek.

Uvedené investiční záměry bude hejtmanství ještě upravovat tak, aby splňovaly podmínky financování i nároky na nejvyšší kvalitu nabízených sociálních služeb. „Tyto akce si vyžádají nemalé finanční náklady. Kraj se proto v následující době zaměří na získání prostředků z externích zdrojů, aby projekty mohl realizovat. Konkrétně se jedná například o dotační tituly státu a Evropské unie,“ konstatoval Slavotínek.

Právě s využitím peněz z Evropské unie počítalo vedení kraje při plánování dalšího domu pro hendikepované v Králové na Uničovsku. Dotace by mohly pokrýt až 85 procent z nákladů ve výši 23 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vincentinum - poskytovatel sociálních služeb Šternberk

Štítky sociální služby, domov pro seniory, péče, zdraví, Olomoucký kraj, investice, Ivo Slavotínek, Evropská unie, Prostějov, Libina, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj schválil investice do sociálních služeb. V plánu jsou opravy i nové stavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.