Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Zchátralý Blažkův dům v centru Přerova se dočkal. Opravy přijdou na 72 milionů

Zchátralý historický Blažkův dům v centru Přerova se konečně dočkal oprav. Rekonstrukce vyjde na 72 milionů korun a v domě vznikne zázemí pro podnikatele. Oprava objektu z konce 19. století potrvá více než rok. Město ubezpečuje, že historická fasáda bude v maximální možné míře zachována.

Na přebudování domu, který stojí 140 let na rohu mezi Masarykovým náměstím a Bratrskou ulicí, na takzvaný inovační hub se shodli zástupci města Přerova a Olomouckého kraje. Objekt již převzala stavební firma, která tu bude pracovat až do prosince příštího roku.

"V závěru roku 2023, nebo na začátku toho dalšího, tu plánujeme otevřít coworkingový prostor pro nezávislé profesionály nebo lidi, kterým nevyhovuje práce z domova. Součástí budou kancelářské prostory s nábytkem i technikou a také zasedací místnosti," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Projekt počítá i s vybavenou dílnou, kterou budou moci využívat za úplatu podnikatelé podle svého oboru, k dispozici jim bude například vrtačka, bruska, řezačka plastů, gravírovací a řezací laser, 3D tiskárny či programovatelný šicí stroj.

Blažkův dům nese název podle perníkáře a voskaře Josefa Blažka, který v roce 1881 nechal na náměstí postavit dům, v němž kromě jeho výrobny sídlila postupně také prodejna rakví, písárna továrny na hnojiva, cukrářství, prodejna módního zboží i pohřební ústav.

Po druhé světové válce byl v domě výbor komunistické strany, který vystřídal poslední nájemník, Vojenská správa. Po odchodu správy město nenašlo pro objekt dosud žádné další využití, za údržbu nevyužitého domu ale platilo ročně asi 50 tisíc korun.

Na opravy město získalo dotaci ve výši 36 milionů korun.

Stavba grilovací zóny u přerovské Laguny ještě nezačala, i když město slíbilo, že vše půjde rychle

Novou grilovací zónu se stoly a lavičkami u přerovské Laguny si obyvatelé už letos neužijí. Stavba ještě ani nezačala, i když ji vedení města schválilo už v květnu a slíbilo, že vše půjde rychle. Podle radních Přerova byl zatím schválený pouze...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Blažkův dům, oprava, historie, magistrát, Krajský úřad, Přerov, dům, Josef Pavlovický, Petr Měřínský, druhá světová válka, ANO 2011, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralý Blažkův dům v centru Přerova se dočkal. Opravy přijdou na 72 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.