Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hygienici dál nedoporučují koupání na Plumlově. Počasí se stejně zhoršilo

Na Plumlovské přehradě u Prostějova hygienici nadále nedoporučují kvůli špatné kvalitě vody koupání. Zákaz, který vydali v první polovině srpna, však již zrušili. Kvalita vody je nyní na stupni čtyři, lidem hrozí při koupání zdravotní potíže. V závěru prázdnin se počasí stejně zhoršilo.

Poslední vzorky na Plumlovské přehradě odebírali odborníci tento týden v pondělí.

"Ukazatel jakosti vody vyšel na stupni čtyři, voda tak stále není vhodná ke koupání, neodpovídá hygienickým požadavkům pro uživatele, je zde zdravotní riziko a rozhodně se nedoporučuje pro provozování vodních sportů, a to především pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergiemi a s oslabeným imunitním systémem," uvedla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Voda v Plumlovské přehradě byla od 9. srpna zařazena v pátém stupni jakosti, což je nejhorší ukazatel na pětibodové stupnici. Dočasné opatření bude dnes zrušeno.

Zákaz koupání zde byl naposledy vyhlášen předloni v polovině srpna. Zrušen byl až první týden v září. Na špatné kvalitě vody se zde podepisují nejen sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze v závěru roku 2009 vypuštěna a na podzim 2013 po dokončení stavebních prací začalo její napouštění. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Díky investici se kvalita vody zlepšila, avšak na konci léta se tam opět začínají množit sinice. Stejný problém se opakuje i letos, voda je podle hygieniků zelená už na pohled.

Na jezerech Poděbrady u Olomouce je naopak voda dál čistá.

Hygienici vydali zákaz koupání na Plumlovské přehradě u Prostějova

Hygienici dnes oznámili zákaz koupání na Plumlovské přehradě u Prostějova. Oblíbené rekreační místo tak definitivně doplatilo na nedostatek vody, se kterým se po opravách přelivu a břehu potýkalo od začátku letošní sezony. Voda obsahuje sinice a...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Plumlovská přehrada

Štítky Plumlov, koupání, sinice, hygienická stanice, Prostějov, Vodní nádrž Plumlov, Krajská hygienická stanice, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici dál nedoporučují koupání na Plumlově. Počasí se stejně zhoršilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.