Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hygienici vydali zákaz koupání na Plumlovské přehradě u Prostějova

Hygienici dnes oznámili zákaz koupání na Plumlovské přehradě u Prostějova. Oblíbené rekreační místo tak definitivně doplatilo na nedostatek vody, se kterým se po opravách přelivu a břehu potýkalo od začátku letošní sezony. Voda obsahuje sinice a vodní květ a podle hygieniků je nebezpečná ke koupání.

Pravidelné odběry provedli hygienici v pondělí. Zatímco na Poděbradech u Olomouce je voda na jedničce, situace na Plumlově je zcela opačná. Voda je zde na nejhorším pátém stupni.

"V případě VN Plumlov byla voda vyhodnocena jako nebezpečná ke koupání. Laboratorním rozborem bylo zjištěno, že jakost vody nevyhovuje hygienickým požadavkům v ukazatelích vodní květ, sinice, chlorofyl-a a průhlednost," potvrdila mluvčí hygieniků Markéta Koutná.

Vzhledem k rozsahu znečištění, kdy hrozí akutní poškození zdraví, Krajská hygienická stanice vydala na Plumlově dočasný zákaz koupání. 

"V případě KO Poděbrady byla voda z obou odběrových míst vyhodnocena stupněm jedna. Voda je tedy vhodná ke koupání," dodala mluvčí.

Informace o kvalitě povrchových vod mohou zájemci najít na stránkách Krajské hygienické stanice v sekci Koupací vody ve volné přírodě.

Sezona na Plumlovské přehradě letos nezačíná dobře. Je zde málo vody

Pro Plumlovskou přehradu u Prostějova nezačíná letošní sezona moc dobře. Rekreanti a podnikatelé si stěžují, že v nádrži se nedá koupat, protože je zde málo vody a zapáchá. Povodí Moravy vysvětluje, že po opravách nestihlo nádrž napustit. V...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky zákaz, koupání, přehrada, Plumlov, Krajská hygienická stanice, Prostějov, Vodní nádrž Plumlov, Poděbrady, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici vydali zákaz koupání na Plumlovské přehradě u Prostějova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.