Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Armáda v Myslejovicích procvičuje plavbu čtrnáctitunovými bojovými vozidly

Armáda v Myslejovicích na Prostějovsku procvičuje překonávání toku plavbou čtrnáctitunovými bojovými vozidly pěchoty BVP-2. Cvičení se účastní asi 140 těchto strojů a jejich řidičů. Nejhorší je samotný nájezd vozu do vodní překážky, řekl řidič jednoho ze strojů Roman Majtner.

Větší cvičení plavby se pravidelně koná jednou za dva roky, je třítýdenní a letos začalo v polovině srpna. První týden byl zaměřený na přípravu techniky a lidí. A to především těch, kteří by se podíleli na případné záchraně, kdyby něco selhalo. 

V tomto druhém týdnu přišla na řadu samotná plavba pásových BVP-2, kdy vojáci se čtrnáctitunovým kolosem vjedou do vody, jejíž hloubka dosahuje i deseti metrů, a na hladině se pak překonávají překážky. Cvičí prapory 7. mechanizované brigády.

"Máme několik věcí, které se hodnotí. Jde o samotný vjezd do vodní překážky, na vodní hladině jsou pak nachystané dvě překážky, kterými se musí projet. Za prvé jde o slalom a za druhé jde o zajetí a zastavení v omezeném prostoru a následné vyjetí z překážky. Pak i vyjetí z vodní hladiny," popsal nadporučík Daniel Verner, náčelník skupiny bojové přípravy 72. mechanizovaného praporu.

Řidič jednoho z vozidel Roman Majtner řekl, že nejhorší a nejtěžší úsek je samotný nájezd vozu do vodní překážky. "Musí se trefit mezi výtyčky, udělat úkony, jako vyklopit vlnolam a teleskopické hrdlo sání. Další těžký úkon je výjezd z té vody, kdy se to chytne jedním pásem, to vozidlo začne tancovat a do toho se zároveň musí sklápět ten vlnolam a trefit se zase mezi ty výtyčky," uvedl Majtner.

Podle něj je řízení vozu na hladině obdobné jako na souši. Jen se musí počítat se setrvačností. "Nereaguje to na místě," uvedl Majtner, který stroj řídí už 18 let.

Třetí týden se v Myslejovicích procvičí i kolové Pandury praporů 4. brigády rychlého nasazení, půjde asi o 80 kusů techniky. Celkem se tedy na cvičišti vystřídá asi 220 kusů techniky a stejný počet řidičů. Akce skončí příští týden.

Prostějovští průzkumníci ovládli armádní soutěž. Zavedla je do dob protektorátu

Za hustého deště s více než sto kilometry v nohách finišovali vojáci ve výcvikovém prostoru Libavá čtyřdenní soutěž průzkumných hlídek. Během závodu se obrazně vrátili do období protektorátu Čechy a Morava. Soutěž s devítiletou tradicí postavila...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo obrany

Štítky armáda, cvičení, plavba, BVB, Myslejovice, Prostějov, technika, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda v Myslejovicích procvičuje plavbu čtrnáctitunovými bojovými vozidly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.