Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do babyboxu v Přerově někdo odložil novorozenou holčičku. Má jméno Zoe

Do babyboxu přerovské nemocnice dnes odpoledne někdo odložil zhruba šestitýdenní holčičku. Dostala jméno Zoe. V Olomouckém kraji jde již o druhé dítě odložené tento týden, v úterý to byla novorozená holčička v Prostějově. Dohromady bylo v ČR touto cestou dosud odloženo 224 dětí.

"Je to holčička, asi šestitýdenní, vzorně oblečená, s čepičkou s fialovými pruhy, zabalená ve fusaku s obrázky zvířat," uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess

Jméno dostala po vnučce mecenáše babyboxů Petra Bečičky. "Kromě dudlíku k ní dárci přiložili i papírovou dokumentaci," doplnil Hess. Dodal, že holčička Zoe je desátým letošním dítětem, čtvrtým přerovským a 122. holčičkou.

Stejnou cestou byla odložena do prostějovského babyboxu v úterý novorozená holčička. Podle informací z nemocnice vážila 2700 gramů a měřila 48 centimetrů. Byla pečlivě oblečená a zabalená v plyšové dece. 

O zhruba dva měsíce dříve, 11. června, do babyboxu v šumperské nemocnici někdo odložil čtyřměsíčního zdravého chlapce. Dítě bylo v pořádku a mělo u sebe i rodný list. Chlapeček byl podle zástupců nemocnice v pořádku, jeho osud poté řešili sociální pracovníci.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Do babyboxu v prostějovské nemocnici někdo odložil novorozenou holčičku

Do babyboxu v prostějovské nemocnici někdo odložil novorozenou holčičku. Jde o první dítě od roku 2013. Holčička dostala jméno Barbora a byla oblečená. V Olomouckém kraji jde za poslední tři měsíce o druhé dítě odložené do babyboxu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky Babybox, holčička, nemocnice, Přerov, Česko, Olomoucký kraj, Ludvík Hess, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu v Přerově někdo odložil novorozenou holčičku. Má jméno Zoe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.