Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Koupaliště hlásí pokles návštěvnosti. Na památky letos přišlo lidí více

Především koronavirová opatření omezující na začátku léta turistiku a povinnost dokládat bezinfekčnost způsobila rozpolcenost v hodnocení letošní návštěvnické sezony v Olomouckém kraji. Zatímco provozovatelé koupališť hlásí propad, správci památek jsou naopak se zájmem turistů spokojeni.

Propad pocítili hlavně provozovatelé koupališť, která přišla o řadu návštěvníků kvůli přísným podmínkám předkládání dokladů o bezinfekčnosti. Kromě nejmenších dětí do šesti let totiž pokladnami prošli pouze očkovaní, lidé s dokladem o prodělání nemoci nebo negativním výsledkem testu ze zdravotnického zařízení. Dotklo se to například obou přerovských koupališť.

"Vedení společnosti Sportoviště ještě nemá k dispozici statistiku, ale předběžně odhadují, že návštěvníků bylo asi o třetinu méně než v předešlých letech," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

O něco méně návštěvníků hlásí i Termály Losiny. "Za červenec a dosavadní část srpna navštívilo Termály Losiny přes 70 000 návštěvníků. Návštěvnost během letošního léta je o něco menší než v roce předcházejícím, ale větší než v roce 2019. V červenci do návštěvnosti negativně zasáhlo protiepidemické omezení, kdy bylo povoleno maximálně 75 procent kapacity. V srpnu již fungujeme neomezeně, ale zase je horší počasí, což samozřejmě návštěvnost termálního parku rovněž negativně ovlivňuje," řekl jednatel Termálních Lázní Velké Losiny Martin Plachý.

Vyšší návštěvnost mají hrady i olomoucká zoo

Naopak správce památek letošní návštěvnická sezona potěšila. Vysoký zájem návštěvníků hlásí například jedna z nejnavštěvovanějších památek v kraji, hrad Bouzov. "Stále platí vysoký zájem návštěvníků, od 1. července do 23. srpna jich k nám zavítalo 52 771, loni to bylo za stejné období 51 833 lidí a v roce 2019 přišlo 49 629 návštěvníků," řekla kastelánka Zuzana Šulcová. Podle statistik více návštěvníků na hrad zamířilo hlavně v srpnu.

Slibně vypadá i návštěvnost na hradě Helfštýn na Přerovsku. Tento víkend se tam koná největší akce Hefaiston, na kterou každoročně míří tisíce návštěvníků.

"Za loňský červenec přišlo na hrad 20 252 návštěvníků, letos jich bylo 29 050. Loni v srpnu hrad navštívilo 24 433 lidí, letos do 25. srpna, tedy bez Hefaistonu, je návštěvnost zhruba 19 500 lidí. Těší nás velký zájem českých i zahraničních návštěvníků, kteří k nám vyrážejí," řekla mluvčí hradu Eva Lehnertová. Podotkla, že hrad díky rozsáhlosti areálu bez komplikací návštěvníkům zaručuje dodržování všech hygienických opatření.

Vyšší návštěvnost hlásí i Zoo na Svatém Kopečku. Podle zástupců zoo se na tom podepsalo i to, že spousta lidí zůstala v létě v tuzemsku a vyhledává turistické cíle v jiných krajích.

"I přes nemalé ztráty z důvodu několikaměsíčního uzavření zahrady se podařilo návštěvnost nejen dorovnat, ale prozatím ji k dnešnímu datu překročit o zhruba 50 000 osob," řekla mluvčí zoo Iveta Gronská. Svatokopeckou zoo loni navštívilo o 54 752 lidí méně než v předchozím roce, dohromady do ní zamířilo 293 457 lidí.

Hrady v Olomouckém kraji zaplavili turisté. Návštěvnost se vrací k normálu

Správci památek v Olomouckém kraji si zatím pochvalují prázdninovou návštěvnost, kterou pomáhá zvyšovat příznivé počasí i vyšší počet lidí trávicích letní dovolenou v ČR. Například hrad Helfštýn na Přerovsku v červenci navštívilo zhruba 25 tisíc...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Bouzov

Štítky památky, koupaliště, rekreace, návštěvnost, Olomoucký kraj, hrad, léto, Lenka Chalupová, Hefaiston, Losiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště hlásí pokles návštěvnosti. Na památky letos přišlo lidí více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.