Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

IT firmy vytvořily kartel, potvrdit šéf antimonopolního úřadu. O pokutách se ještě rozhodne

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna potvrdil rozhodnutí o kartelové dohodě sedmi IT firem při zakázce vypsané Olomouckým krajem z roku 2012. Úřad původně uložil pokuty ve výši 74,6 milionu korun, tyto pokuty ale předseda nepotvrdil a vrátil případ první instanci k novému odůvodnění.

Potrestanými firmami jsou Autocont, Tesco SW, ICZ, Merit Group, A-Scan, Asseco Central Europe a FPO. Podle úřadu uzavřely společnosti v roce 2012 kartelovou dohodu v souvislosti se zakázkou na rozvoj elektronických služeb vypsanou Olomouckým krajem.

Předseda úřadu Petr Mlsna potvrdil, že firmy porušily zákon o hospodářské soutěži. Prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměny informací si podle něj rozdělily uvedenou veřejnou zakázku.

"Členové kartelu se také nezákonným způsobem podíleli na tvorbě zadání předmětné zakázky. Cílem zakázané dohody bylo ovlivnit výsledek zadávacího řízení tak, aby nabídka, na jejímž plnění se budou všichni účastníci řízení podílet, byla vítězná," uvedl Mlsna.

Zjištění úřadu na prvním stupni označil Mlsna za správná a prokázaná, případ přesto vrátil prvnímu stupni kvůli odůvodnění uložených pokut, které podle původního rozhodnutí dosahovaly souhrnné výše 74,6 milionu korun.

"Úvahy prvního stupně byly v rozhodnutí nedostatečně popsány, aby dostály požadavkům správních soudů na odůvodnění sankce. Prvostupňový orgán nyní bude muset výpočet sankcí opětovně a řádně odůvodnit," uvedl Mlsna.

Pokuty tak zatím nejsou pravomocné. Firmy jakékoliv porušení zákona již v minulosti opakovaně odmítly.

Úřad potrestal firmy za domluvenou IT zakázku v Přerově. Rozdal pokuty za 118 milionů

Pokutu ve výši 118 milionů korun rozdal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) firmám, které před lety zařizovaly velkou IT zakázku pro Přerov. Je mezi nimi i firma Tesco SW spojená s vlivným podnikatelem Josefem Tesaříkem či společnost 02,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky zakázka, IT, ÚOHS, AutoCont, Asseco Central Europe, Olomoucký kraj, kartel, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Petr Mlsna, Tesco, MERIT GROUP a.s., Asseco Central Europe, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IT firmy vytvořily kartel, potvrdit šéf antimonopolního úřadu. O pokutách se ještě rozhodne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.