Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomouc převod bytů v září neprojedná, vyčkává. Ani k soudu dnes zástupci města nepřišli

První smírčí jednání u soudu v případu převodu čtyř stovek družstevních bytů v Olomouci nepřinesla výsledek. K soudu se dnes totiž nedostavil zástupce magistrátu. Družstvo se rozhodlo v komplikovaném případu postupovat opatrně a počkat na verdikt o platnosti smlouvy o smlouvě budoucí. Převod bytů tak olomoucké zastupitelstvo na blížícím se zasedání neprojedná.

Před více než 20 lety v Olomouci začala stavba bytů, kterou zčásti dotoval stát, část nákladů zaplatili nájemníci a zbytek doplatili v nájemném. Návrh na způsob převodu družstevních bytů, který počítal s doplatkem pro bytová družstva, byl v červnu z jednání zastupitelstva po několikahodinovém jednání stažen.

Nájemníci tvrdí, že byty družstvům, v nichž má majetkový podíl město, 20 let spláceli a požadovali je převést bez doplatku. Radní návrh chtěli dopracovat, aby transakce s byty v hodnotě bezmála 870 milionů korun byla důkladně připravena. Nejpozději v září mělo materiál znovu projednat zastupitelstvo. Situace se ale opět zkomplikovala a rozhodnutí se odkládá.

Převod družstevních bytů v Olomouci zastupitelstvo po sedmi hodinách stáhlo z programu

Převod zhruba čtyř stovek družstevních bytů na nájemníky byl včera po sedmihodinovém jednání nakonec z programu olomouckého zastupitelstva stažen. Návrh počítal s doplatkem, nájemníci však tvrdí, že byty družstvům, v nichž má majetkový podíl...

Pro vedení města kauzu analyzovala speciální pracovní skupina, která ohledně dalšího postupu nenalezla shodu. Město navrhuje převod s doplatkem a k této variantě se začal klonit i právní zástupce části nájemníků Zdeněk Joukl. Vedení družstev ale nakonec po poradě s kontrolními komisemi doporučila vyčkat na rozhodnutí soudu ohledně platnosti smluv. Pracovní skupina bude podle náměstka olomouckého primátora Matouše Pelikána dál jednat o podmínkách převodu družstevních bytů. "Spoléháme na pomoc ministerstva vnitra, které jsme požádali o vyjádření k tomuto materiálu," uvedl Pelikán.

O výši doplatku se stále jedná

Městem navrhovaný doplatek za družstevní byty má být zlomkem jejich obvyklé ceny stanovené znalci. Nájemníci by měli za družstevní byty zaplatit dohromady necelých 27 milionů korun, znalci cenu bytů vyčíslili na 863 milionu korun. Doplatky mají připadnout bytovým družstvům, které byty spravují.

Bez výsledku dnes skončila první dvě smírčí jednání ohledně převodu družstevních bytů, která iniciovali nájemníci. K soudu se nedostavil zástupce magistrátu.

"V dalších týdnech budou nařízeny desítky smírčích řízení u Okresního soudu v Olomouci pro jednotlivé nájemníky," řekl advokát Joukl, podle kterého ale nastal posun ohledně případného doplatku. "Jednali jsme o variantě s drobným doplatkem vůči bytovým družstvům zhruba padesát až sto tisíc korun za byt. Základem ale je kvalitně zpracovaný materiál pro zastupitelstvo, který jej schválí. To je podmínka převodu bytů," řekl Zdeněk Joukl s tím, že například v Liberci se podařilo najít s nájemníky bytů shodu a městu nehrozí náhrady škod ve stovkách miliónů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky Byty, družstvo, převod, investice, nájem, nemovitosti, zastupitelstvo, Olomouc, bytové družstvo, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc převod bytů v září neprojedná, vyčkává. Ani k soudu dnes zástupci města nepřišli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.